Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία.

Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες».

Οι διεθνείς αντιδράσεις για την συμφωνία

Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και πΓΔΜ έδωσε μέσω Twitter ο Έντι Ράμα.«Τα Βαλκάνια είναι σήμερα καλύτερο μέρος», έγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

«Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη του γείτονά μας», αναφέρει το υπουργείο εξωτερικών της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας πως «το νέο όνομα δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως λόγος για πιθανή αλλαγή των υφιστάμενων συνόρων ή για βλέψεις απέναντι στους γείτονες και συγκεκριμένα για τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την ταυτότητα τους».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι εξέφρασε την ικανοποίηση τους για την επίτευξη συμφωνίας, εκτιμώντας πως «η ανανέωση της δυνατότητας ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θα βοηθήσει επίσης το Κόσοβο και γενικότερα τα δυτικά Βαλκάνια»

Την συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ χαιρετίζει και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του Μάθιου Νίμιτς «ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων»

«Είναι μια σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή, συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς τους», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ