ΣτΕ: Απέρριψε τις αιτήσεις των υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους

ΣτΕ: Απέρριψε τις αιτήσεις των υγειονομικών κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους

Απέρριψε οριστικά τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας ζητώντας αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αιτήσεις είχαν κατατεθεί από 115 γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους ανά την Ελλάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι το Γ' Θερινό Τμήμα του ΣτΕ την περασμένη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, είχε εκδώσει τέσσερις προσωρινές διαταγές και πλέον αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.

Στο μεταξύ και η ΠOEΔΗΝ έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Η ΠΟΕΔΗΝ, στην αίτηση ακύρωσης υποστηρίζει ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακόμη επισημαίνει πως, με το υπό κρίση μέτρο, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς στην Αχαΐα, με τον πρόεδρο της Μιχάλη Γιαννάκο να ζητά παράταση για να πειστούν και οι υπόλοιποι 10.000 περίπου εργαζόμενοι σε Δομές υγείας και νοσοκομείων εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να είναι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.