Στάση αναμονής στην Wall Street με οριακές διακυμάνσεις

Στάση αναμονής στην Wall Street με οριακές διακυμάνσεις

Μικρές εναλλαγές και διαφορετικά πρόσημα εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς διατηρώντας πάντως την επαφή με τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές κινούνται επιφυλακτικά εν αναμονή του διήμερου συμποσίου της ομοσπονδιακής τράπεζας στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ που ξεκινά σήμερα, την ώρα που τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα έδειξαν μικτές τάσεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 35.460 μονάδες με μικρή άνοδο 0,14%, ενώ στους S&P 500 και Nasdaq που έκλεισαν σε νέα ρεκόρ χτες, ο πρώτος υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,08% στις 4.491 μονάδες και ο δεύτερος παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στις 15.042.

Κατά τα άλλα, όπως προαναφέρθηκε τα νέα από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων ήταν μικτά, καθώς το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στο β' τρίμηνο, ωστόσο την ίδια ώρα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν μικρή άνοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έναντι του αρχικού ρυθμού που είχε υπολογιστεί στο 6,5%.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην αναβαθμισμένη μέτρηση την είχε η κατανάλωση, η οποία ούτως ή άλλως αντιστοιχεί σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και η οποία υπήρξε σημαντικά ενισχυμένη τόσο από την απευθείας οικονομική ενίσχυση των πολιτών, όσο και από το γεγονός ότι ο εμβολιασμός έφερε μεγάλη αύξηση της ζήτησης σε κλάδους που είχαν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Από την άλλη, ωστόσο, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου ανήλθαν σε 353.000, αυξημένες κατά 4.000 από την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, δείχνοντας ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ συνεχίζει να δυσκολεύεται να βρει το ρυθμό της.

Σημειώνεται ότι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν τον αριθμό των νέων αιτήσεων στις 350.000, ενώ γενικότερα η αγορά εργασίας της χώρας θεωρείται ότι κινείται με υγιείς ρυθμούς όταν καταγράφει 200.000 με 250.000 νέες αιτήσεις ανά εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εστιάσει πλέον στο - πολυαναμενόμενο φέτος- ετήσιο συμπόδιο της Fed, που ξεκινά σήμερα, με φόντο την πρόθεση της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη να ξεκινήσει σύσφιξη της πολιτικής της πριν το τέλος του 2021, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές.

Η επενδυτική κοινότητα περιμένει, ειδικά από τον κεντρικό τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η ομιλία είναι προγραμματισμένη για αύριο βράδυ, να παράσχει οποιαδήποτε ένδειξη όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων της Fed (το λεγόμενο tapering), βάσει της οποίας είναι δεδομένο ότι θα καθοριστεί ανάλογα και κατεύθυνση των τοποθετήσεων στις μετοχικές αγορές στο επόμενο διάστημα.