Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50-60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50-60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Για τους φόρους, τους μισθούς και τις ανατιμήσεις μίλησε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος, Σταϊκούρας δηλώνοντας ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της. «Το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις, ενώ αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία», όπως τόνισε.

Εντούτοις, ο υπουργός Οικονομικών προβληματίζεται καθώς η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι για τη στήριξη ντων πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο παγκοσμίως. Όμως, αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη, επεσήμανε σημειώνοντας ότι η χώρα μας παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς.

«Η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους», όπως ανέφερε.

Μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Διευκρίνισε, μάλιστα ότι ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία δεκαετία.

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», είπε. Επίσης, θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα τρέχει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 7%. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από έσοδα κατά 13 δισ. ευρώ. «Επί του παρόντος είναι κάτι που δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε», όπως ανέφερε.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου στα 700 ευρώ. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι έγινε μια πρώτη αύξηση 2% στις 1/1/2022 και θα γίνει μια πολύ πιο γενναία αύξηση τον Μάιο. «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη», υπογράμμισε αναφέροντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ σημειωτέον.