Σταϊκούρας για επιδότηση ρεύματος: Εντός Ιουνίου οι πληρωμές - Δικαιούχοι το 95% των νοικοκυριών

Σταϊκούρας για επιδότηση ρεύματος: Εντός Ιουνίου οι πληρωμές - Δικαιούχοι το 95% των νοικοκυριών

Τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι πληρωμές θα γίνουν εντός του Ιουνίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα ποσά που θα πιστωθούν στο λογαριασμό IBAN που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Η επιδότηση αυτή αφορά χρήματα που έχει ήδη πληρώσει ο πολίτης την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορά τους λογαριασμούς που έχουν υποβληθεί στον πολίτη από τους παρόχους και όχι την περίοδο κατανάλωσης.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια των 45.000 ευρώ οικογενειακό καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών. Ο υπουργός τόνισε ότι θα δουν πίσω στους λογαριασμούς τους το 60% αυτών που πλήρωσαν την προηγούμενη περίοδο, αφαιρώντας τις επιδοτήσεις κράτους και παρόχων.

Ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές έχουν καταβάλει το προηγούμενο διάστημα 460 εκατ. ευρώ και από αυτά θα επιστραφούν τα 280 εκατ. με χρηματοδότηση απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικά για τις φοιτητικές εστίες, εξήγησε ότι εάν ο φοιτητής υποβάλλει φορολογική δήλωση ο ίδιος και δηλώνει το σπίτι ως κύρια κατοικία, τότε επιδοτείται κανονικά. Σε περίπτωση που η οικία δηλώνεται από το γονέα ως δευτερεύουσα κατοικία, θα υπάρχει στην πλατφόρμα η δυνατότητα ο φοιτητής να το δηλώσει ως κύρια κατοικία και να επιδοτηθεί κανονικά.

Στόχος η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι στόχος των επόμενων μηνών για το 2023, είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το δημόσιο. Επεσήμανε ότι είναι μια από τις δύο κυβερνητικές εκκρεμότητες μαζί με τη μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων και εισφορών.