Στα «χαρακώματα» η Αριζόνα ενόψει της ανοιχτής συγκέντρωσης του D. Trump

Στα «χαρακώματα» η Αριζόνα ενόψει της ανοιχτής συγκέντρωσης του D. Trump

Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώνονται για σήμερα το βράδυ στο Φοίνιξ της Αριζόνα, ενόψει της μετάβασης εκεί του Donald Trump και της δημόσιας συγκέντρωσης που έχει προγραμματίσει -της πρώτης μετά το επεισόδιο στη Βιρτζίνια και τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ και η τακτική των ίσων αποστάσεων που επέλεξε να τηρήσει ανάμεσα στους δημοκρατικούς διαδηλωτές και τους ακροδεξιούς, νεοναζί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο φόβος των γενικευμένων επεισοδίων είναι έντονος στην πόλη, ειδικά μετά τις «οδομαχίες» που ξέσπασαν στις αρχές του μήνα με αφορμή την απομάκρυνση ενός αγάλματος της Συνομοσπονδίας από το Σάρλοτσβιλ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος του Φοίνιξ και μέλος των Δημοκρατικών, Greg Stanton, ζήτησε από τον Trump να αναβάλλει τη σημερινή συγκέντρωση.

«Η Αμερική πονάει. Και πονάει κυρίως επειδή ο Trump έχει περιλούσει τις εθνοτικές αντιθέσεις με βενζίνη. Με την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Φοίνιξ την Τρίτη, φοβάμαι ότι ο πρόεδρος ίσως επιδιώκει να ανάψει και το σπίρτο», έγραψε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στην Washington Post.

Υπενθυμίζεται ότι ο Trump επικράτησε στην πολιτεία της Αριζόνα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όμως βρίσκεται σε διαρκή διαμάχη με τους δύο Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές της, τον John McCain και τον Jeff Flake, που ανήκουν στους πιο φανατικούς αντιπάλους του εντός του κόμματος. όσο για τον, επίσης Ρεπουμπλικάνο, κυβερνήτη της πολιτείας, Doug Ducey, δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι ευπρόσδεκτος, όμως ο ίδιος δεν θα παρακολουθήσει την ομιλία του, καθώς προτιμά να ασχοληθεί με την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκειά της.

Σαφέστατη η αιχμή...