Στα γηροκομεία ο ένας στους πέντε νεκρούς από τον κορονοϊό στη Γαλλία 

Στα γηροκομεία ο ένας στους πέντε νεκρούς από τον κορονοϊό στη Γαλλία 

Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στη Γαλλία βρίσκονταν στα γηροκομεία.

Συγκεκριμένα, η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, από τους οποίους οι 5.091 πέθαναν σε νοσοκομεία και τουλάχιστον 1.416 σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 588 θάνατοι σε νοσοκομεία, ανέφερε ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλμόν. Ο αριθμός των νεκρών, μαζί με τα μη πλήρη στοιχεία από περίπου 3.000 άλλα ιδρύματα φιλοξενίας ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, ανέρχεται στους 6.507, πρόσθεσε.

«Δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν τόσα άτομα διασωληνωμένα στη Γαλλία που να νοσηλεύονται για την ίδια νόσο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζερόμ Σαλομόν. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το 83% των θανόντων από τον κορονοϊό είναι ηλικίας άνω των 70 ετών. 

Η πλειονότητα των περιπτώσεων και των θανάτων στα γηροκομεία της χώρας εντοπίζεται στην περιοχή της Αλσατίας η οποία θεωρείται από τα επίκεντρα της επιδημίας. Οι Γαλλικές αρχές περιγράφουν την κατάσταση στους 7.000 περίπου οίκους ευγηρίας σαν "βόμβα έτοιμη να εκραγεί". Αρκετοί παρομοιάζουν την τωρινή περίπτωση με αυτή του κύματος καύσωνα το 2003 όταν περίπου 15.000 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους.

Στα γηροκομεία, τα επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα ανέρχονται στα 17.827, με βάση όμως στοιχεία που δεν είναι πλήρη ακόμη.