Έως 95% οι πληρότητες για το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου
Eurokinissi
Eurokinissi

Έως 95% οι πληρότητες για το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου

Με πληρότητες πάνω από 90%, που σε πολλές περιπτώσεις θα πλησιάσει και το 95% αναμένεται να λειτουργήσουν για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα στο μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών προορισμών της Ελλάδας.

Παράλληλα, μεγάλη ζήτηση έχουν και οι κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια. Η ζήτηση αυτή είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το αντίστοιχο - προ πανδημίας - τριήμερο του 2019. 

Η κινητικότητα αυτή, η οποία υποβοηθείται από τις καλές για την εποχή καιρικές συνθήκες, αναμένεται να δώσει μια νέα, φθινοπωρινή ανάσα στον ελληνικό τουρισμό, παρά τον όποιο σκεπτικισμό σχετικά με την ακρίβεια και τον δύσκολο χειμώνα που επακολουθεί. 

Σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου τις μεγαλύτερες πληρότητες από 90 ως και 100% έχουν τα Ζαγοροχώρια, η  Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, τα Τρίκαλα Κορινθίας και η Αρκαδία.  Ακολουθούν το Καρπενήσι, το Πήλιο και η λίμνη Πλαστήρα με πληρότητες περί το 80%, ενώ λίγο πιό χαμηλά είναι η Βόρεια Ελλάδα με τις περιοχές Λιτόχωρο, Καστοριά, Καρδίτσα, Δράμα, Νεστοχώρια, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σέρρες.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα ξενοδοχεία και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα υψηλές πληρότητες έχουν και τα Air BnB, με 70%, περίπου. 

Αεροπορικές μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις η μεγαλύτερη ζήτηση από την Αθήνα εντοπίζεται σε παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Πάρος, η Σαντορίνη, τα Χανιά, το Ηράκλειο  η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη. Από τη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά στο Ηράκλειο, στην Κώ και στη Ρόδο, καθώς οι κρατήσεις για τις πτήσεις αυτές διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου για την εποχή. 

Βέβαια, τριήμερο και απόδραση από την Αθήνα δεν σημαίνει μόνο νησί ή βουνό. Υπάρχει και η επιλογή των  τουριστικών προορισμών του εξωτερικού που προτιμούν αρκετοί συμπολίτες μας. Έτσι από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι κρατήσεις για δρομολόγια είναι προς Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Γενεύη, Κοπεγχάγη, Λισαβόνα, Βενετία, Πράγα, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο και Μόναχο. Αντίστοιχα, από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και πληρότητα συγκεντρώνουν η Λάρνακα, η Στουτγκάρδη και το Μόναχο.

Φυσικά για την αυξημένη κίνηση του τριημέρου οι μόνοι που θα πρέπει να οργανώσουν σωστά το χρόνο τους προκειμένου να μην τον σπαταλήσουν σε μποτιλιαρίσματα στις εξόδους και εισόδους των εθνικών οδών και άλλων κεντρικών αρτηριών είναι όσοι θα κινηθούν οδικώς. 

Όσοι επιλέξουν να κινηθούν αεροπορικώς δεν χρειάζεται να προβληματίζονται καθώς η εμπειρία της θερινής περιόδου έδειξε ότι το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών μπορεί να διακινήσει τεράστιο αριθμό επιβατών χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. 

Διάκριση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Για του λόγου το αληθές θα πρέπει να αναφερθεί ότι το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε με τις ψήφους των αεροπορικών εταιρειών την πρώτη θέση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική φέτος κατηγορία των 10-17,5 εκ. επιβατών.

Η διάκριση αυτή έρχεται για άλλη μια φορά, στη μεγαλύτερη συνάντηση του κλάδου των αερομεταφορών «ROUTES WORLD 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της διοίκησης του Δειθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα βραβεία Routes είναι μοναδικά στο είδος τους, καθώς η ψήφος και η διαδικασία απόφασης ανήκουν αποκλειστικά στις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες επιβραβεύουν την αριστεία στην αεροπορική ανάπτυξη παγκοσμίως. Στην ίδια κατηγορία με το αεροδρόμιο της Αθήνας, ήταν υποψήφια για διάκριση τα αεροδρόμια του Μονάχου, το Fiumicino της Ρώμης και της Βιέννης. 

Η φετινή υποψηφιότητα της Αθήνας στα Routes World που συγκέντρωσαν 2.000 επαγγελματίες αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών, απέσπασε, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν, το εγκώμιο των αεροπορικών εταιρειών – κριτών, εστιάζοντας στην εντυπωσιακή ανάπτυξη και ανάκτηση της επιβατικής κίνησης που καταγράφηκε στην Αθήνα, αντιμετωπίζοντας την πρωτοφανή συγκυρία των επιπτώσεων της πανδημίας στο αεροπορικό ταξίδι.

Αναφερόμενη στις σημαντικές επιδόσεις του ΔΑΑ, η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ ανέφερε ότι «οι εταιρείες μας βράβευσαν για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τη συνεχή προσπάθειά μας για τη διαμόρφωση των συνθηκών και των εργαλείων που απαιτούνται για την υποστήριξη και ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους από/προς την Αθήνα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την προσθήκη νέων αεροπορικών εταιρειών και δρομολογίων στο δίκτυο του αεροδρομίου μας και συνέβαλε καθοριστικά στο επίπεδο ανάκτησης της επιβατικής κίνησης το 2022.