Στα 416 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 240 στην Αττική - 79 οι διασωληνωμένοι

Στα 416 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 240 στην Αττική - 79 οι διασωληνωμένοι

Στα 416 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν σήμερα, εκ των οποίων οι 240 στην Αττική και ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 79. Τα σημερινά κρούσματα είναι ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μετά τα 453 κρούσματα της 21ης Σεπτεμβρίου. Όσο για τα 240 κρούσματα της Αττικής αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ.

Εκ των 416 σημερινών κρουσμάτων, οι 59 εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι 55 συνδέονται με γνωστές συρροές. Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 5 ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν από επιπλοκές της νόσου.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

- 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές 

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- Για 3 κρούσματα, ο ΕΟΔΥ δεν έχει παράσχει ακόμα διευκρινίσεις προέλευσης.

- 1 κρούσμα στην ΠΕ Μαγνησίας

- 2 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

- 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Ο ΕΟΔΥ καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέροντας: «Παρακολουθούμε στενά τρείς πηγές κρουσμάτων:

Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα).

Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών.

Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια»

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 416 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2.898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.296.795 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 10.719 δείγματα.

Αρνητικά όλα τα rapid test στα μέλη του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6

Αρνητικά είναι και τα rapid tests για κορονοϊό που έκανε ο ΕΟΔΥ το πρωί σε μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff 6» στον Πειραιά.

Παρότι οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ εκτιμούν ότι έχοντας στα χέρια τους τα αρνητικά μοριακά τεστ που έγιναν εν πλω και τα σημερινά αρνητικά rapid tests, η πιθανότητα να είναι κάποιος θετικός είναι απειροελάχιστη, προχώρησαν και σε μοριακό έλεγχο τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται ώστε να επιβεβαιώσουν ότι οι εργαζόμενοι στο πλοίο δεν είναι φορείς του κορονοϊού.

Χθες,  η εταιρεία TUI Cruises, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο, ανακοίνωσε πως κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος του Mein Schiff 6 τα οποία εμφανίζονταιν θετικά στον SARS-CoV-2 δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενώ στους επαναληπτικούς ελέγχους, τα πρώτα έξι εμφανίστηκαν αρνητικά. Στον επαναληπτικό έλεγχο την Τρίτη το πρωί, βγήκαν αρνητικά και τα άλλα έξι.

Παρόλα αυτά, ο επαναληπτικός έλεγχος από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έγινε ήδη με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

To Mein Schiff 6 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 5 π.μ. και στις 7.30 επιβιβάστηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ανησυχία στην Κύθνο για τρία κρούσματα κορονοϊού

Τρία κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στο χωριό Δρυοπίδα της Κύθνου, με τους ασθενείς να έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομεία της Αθήνας. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα και πρόκειται για ζευγάρι και έναν οικογενειακό τους φίλο, και οι τρεις άνω των 70 ετών. 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, συμπτώματα έχει εμφανίσει η γυναίκα, ενώ ο σύζυγος της και ο οικογενειακός φίλος παραμένουν ασυμπτωματικοί. Η γυναίκα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας με συνέπεια να μεταβαίνει συχνά στην Αθήνα.