Στ. Πιτσιόρλας: Είμαστε στο τελικό στάδιο για συμφωνία - λογικό να δεχθούμε πιέσεις

Στ. Πιτσιόρλας: Είμαστε στο τελικό στάδιο για συμφωνία - λογικό να δεχθούμε πιέσεις

«Στο επόμενο Eurogroup πιστεύω ότι θα κλείσει συμφωνία» εκτίμησε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Είμαστε στο τελικό στάδιο για να κλείσει η τελική συμφωνία και είναι λογικό να δεχθούμε πιέσεις» τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, προσθέτοντας: «είναι θετικό ότι το πλεόνασμα θα είναι 3,5% για μια πενταετία, αντί για δέκα χρόνια, αλλά τα περί 2,2% έως το 2060 είναι υπερβολικά».

Υπογράμμισε πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, και στις αγορές διαφαίνεται ότι έχει περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπαίνει σε περίοδο σταθερότητας και αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον, για να συμπληρώσει πως επέστρεψε από την Κίνα περισσότερο αισιόδοξος. Ανέφερε πως, εντός του 2017, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμηση του Ελληνικού και το 2018 θα μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα.

Σε ερώτηση για την αγορά μετοχών του MEGA, που κατείχε ο Φ Μπόμπολας, από τον Ιβάν Σαββίδη, είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί έγινε φασαρία, αφού πρόκειται για ιδιωτική συναλλαγή. Συμπλήρωσε πως είναι διαφορετικό η δέσμευση λογαριασμών από μετοχές και ανέφερε, σε άλλη ερώτηση, ότι δεν γνωρίζει εάν ήταν δεσμευμένες από τράπεζες σε MOU. «Τα κληρονομήσαμε, δεν τα φτιάξαμε εμείς» σημείωσε και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί νέας διαπλοκής υποστήριξε ότι «έχουν κάνει τόσα πολλά, που δεν τους παίρνει να μιλούν για διαπλοκή... Ε, όχι εκεί που μας χρωστούσαν να μας παίρνουν και το βόδι».

Θα εξασφαλίσουμε μια συμφωνία προς το συμφέρον όλων μας

«Η Ελλάδα έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» υπογράμμισε μετά το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού Eurogroup, σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο αργότερα ο κ. Πιτσιόρλας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προσθέτοντας πως πρόκειται για συνολική συμφωνία, η οποία έως την τελευταία στιγμή θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα έχει προεξοφλήσει τη συμφωνία. «Θεωρούν πως στην Ελλάδα υπάρχει πλέον σταθερότητα και κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» είπε.

Σχετικά με τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις, ο υφυπουργός ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. «Οι καθυστερήσεις στη συμφωνία δεν οφείλονται σ΄ εμάς, δεν πρέπει να κατηγορούμε πάντα τους εαυτούς μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το να ρίξουμε τους τόνους είναι προς όφελος όλων μας, πρέπει να πάμε μπροστά, κανείς δεν πρέπει να επενδύει στην καταστροφή, οι θυσίες του ελληνικού λαού μάς έφεραν στο παρά ένα ν΄ ανοίξουμε την πόρτα της ανάπτυξης».

Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι δεν μπορεί από τη μια πλευρά να κατηγορεί την κυβέρνηση που υπογράφει τα μέτρα και από την άλλη να ζητά το κλείσιμο της αξιολόγησης και συμπλήρωσε: «Θα εξασφαλίσουμε μια συμφωνία προς το συμφέρον όλων μας».

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην Ελλάδα έχει γίνει τεράστια προσαρμογή και πλέον έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί τις  επενδύσεις. «Σημαντικοί οίκοι επενδύουν στη χώρα, ενώ έχει αλλάξει και η κουλτούρα στη χώρα με στροφή στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ενώ καταγράφεται αύξηση στις εξαγωγές. Παράλληλα υλοποιούνται πολλά επενδυτικά προγράμματα στον τουρισμό» τόνισε και πρόσθεσε: «Να αφήσουμε τη γκρίνια, τη μιζέρια και την εσωστρέφεια και να βοηθήσουν όλα τα κόμματα σε αυτό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν φτάσαμε στην κρίση τυχαία».

Σημείωσε πως μέσα στην κρίση οι Έλληνες έδειξαν το δαιμόνιό τους να κάνουν πράγματα. «Βρίσκουμε τη δύναμη να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις» είπε και συμπλήρωσε πως είναι ανάγκη «να δούμε πλέον την προοπτική που έχουμε μπροστά μας».

Με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη εξήρε την Ένωση Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε λαμπρό δείγμα καλής δουλειάς.

Καταλήγοντας ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε: «Πρέπει να κλείσει η συμφωνία, αλλά το θέμα είναι πώς θα βάλουμε μπροστά την οικονομία και η κυβέρνηση κάνει πολλά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση [...]». «Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι όσο μικραίνει η πίτα, όσο και να μαλώνουμε μεταξύ μας, τα κομμάτια θα είναι μικρά» κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC