Στ. Πέτσας: Aχτίδα φωτός το εμβόλιο, αλλά τα δύσκολα είναι τώρα

Στ. Πέτσας: Aχτίδα φωτός το εμβόλιο, αλλά τα δύσκολα είναι τώρα

Στην είδηση του εμβολίου της Pfizer αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου σημείωσε ότι για την προμήθεια των εμβολίων και τον κυβερνητικό σχεδιασμό τα θέματα θα ακουστούν και αύριο στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό.

Συμπλήρωσε δε, ότι δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer για το οποίο γίνεται σχεδιασμός, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες εταιρίες, ενώ επεσήμανε ότι μπορεί το εμβόλιο είναι μια αχτίδα φωτός, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Παράλληλα, ανέφερε ότι ότι θα υπάρξει προτεραιότητα εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.

Αναφορικά με το lockdown o κ. Πέτσας είπε πως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αλλά το θέμα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα. Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι παραπάνω μπορεί να κάνει για να περιορίσει την κινητικότητα είτε σε εθνικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο, σημείωσε.

«Πάντα υπάρχουν νέα μέτρα στο τραπέζι, εάν δεν εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα. Η απαγόρευση μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ είναι ένα από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να ξανατεθεί στο τραπέζι, εάν υπάρξει καταστρατήγηση του πλαισίου, που έχουμε σήμερα σε εφαρμογή. Αν αυτό θα είναι γενικό μέτρο ή αν θα είναι τοπικό, αυτό θα το δούμε ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων» δήλωσε σχετικά ο κ. Πέτσας.

Όμως αυτό θα συνεκτιμηθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε και παρέπεμψε στις εκτιμήσεις των ειδικών τις επόμενες μέρες, ιδίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, όπου τα μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα. Χρειάζονται στοιχεία δύο εβδομάδων για να δούμε πού βρισκόμαστε, ανέφερε. Αυτή τη βδομάδα θα είναι δύσκολη είπε και αναμένουμε επιπεδοποίηση με συνεχιζόμενη αύξηση κρουσμάτων και εισαγομένων στα νοσοκομεία, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ερωτηθείς για τη φωτογραφία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο οποίος απεικονίζεται χωρίς μάσκα σε τραπέζι με άλλους συνδαιτημόνες, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη λέγοντας πως όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου. Δεν θα έπρεπε να προκαλούν πρώην υπουργοί υγείας και δημόσιοι λειτουργοί, σχολίασε ο κ. Πέτσας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος είναι βαθύς γνωστής των θεμάτων της ανατολικής Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών και πάντα είχε θέσεις που ήταν πιο κοντά στην Ελλάδα. Τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι εναρμονισμένα με την πολιτική σύσφιξης των ελληνοαμερικανών σχέσεων και την αντίληψη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, είπε ο κ. Πέτσας για την εκλογή Μπάιντεν.

Σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας είπε πως προϋπόθεση είναι, να σταματήσουν οι ΝΑVTEX. Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι στη Διάσκεψη τον Δεκέμβριο αν δεν σταματήσει τις προκλητικές συμπεριφορές και στην περιοχή μας και στα Κατεχόμενα, η Τουρκία, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Για το δώρο Χριστουγέννων , ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε ως αρχή ότι αποτελεί μέρος του ετήσιου εισοδήματός μας σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Άρα βάση υπολογισμού είναι ο μισθός.

Αν μιλάμε για παράδειγμα για τον μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται σε 538 ευρώ αν πρόκειται για 800 ευρώ μισθό. Η κυβέρνηση μελετά διάφορες περιπτώσεις ενίσχυσης. Είναι, ωστόσο, διακριτό ότι είναι άλλο πράγμα να υπολογιστή στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα ο υπολογισμός ενός ονομαστικού μισθού αν δεν υπήρχε το locκdown, ανέφερε.