Στ. Λιαρέλης: Αν πέσει ο νόμος είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω

Στ. Λιαρέλης: Αν πέσει ο νόμος είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω

«Σε περίπτωση αλλαγής των όρων του διαγωνισμού βέβαια είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω. Έτσι απλά». Αυτή ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του διευθύνων σύμβουλου του ΑΝΤ1 Στρατή Λιαρέλη, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων.

Ο ίδιος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην διαδικασία του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι μολονότι, μάλλον ήταν αδιάβλητος, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες. Ειδικότερα, είπε σε προσωπικούς τόνους: «Θα μπορούσε να γίνει καθαρά ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός γιατί θα αποφευγόταν πολύς χρόνος. Δεν θα υπήρχαν φαινόμενα καταπάτησης της αξιοπρέπειας των ανθρώπων. Επί 4 ημέρες δεν μου πήραν τα σκουπίδια και δεν μπόρεσα να πλυθώ και αυτό για πολλά χρόνια δεν θα το ξεχάσω».

Ερωτηθείς, πάντως, γιατί τελικά ο όμιλος επέλεξε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό τόνισε ο νόμος είναι νόμος. «Μπορεί να είναι dura lex sed lex -σκληρός νόμος αλλά νόμος- ωστόσο για ένα καθαρό media group σαν τον ΑΝΤ1 αποφασίσαμε ότι έπρεπε να πάρουμε μέρος και το μέγεθος του ομίλου θεωρούμε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το τίμημα που δώσαμε. Βέβαια, τόνισε ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός το ΕΣΡ θα πρέπει να είναι πλέον η υπεύθυνη αρχή.

Σχετικά με τα δάνεια του ομίλου ξεκαθάρισε ότι είναι απόλυτα εξασφαλισμένα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου σήμερα, είναι ύψους 180 εκατ. ευρώ και από αυτά, τα 161 εκατ. ευρώ είναι ένα κοινοπρακτικό δάνειο, ενώ τα 22 εκατ. ευρώ είναι δάνειο factoring. Αναφορικά με τις εγγυήσεις που έδωσε ο Όμιλος μίλησε για μετοχές, ενδοεταιρικά δάνεια, το σήμα και η ταινιοθήκη, η οποία κοστολογήθηκε το 2014 από την εταιρεία Deloitte στα 444 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι ποτέ η εταιρία δεν έλαβε δάνεια για ανακεφαλαιοποίηση τόκων και τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2015 κατέβαλε το ποσό των 6,58 εκατ. ευρώ για τόκους προηγούμενων δανείων για να πάρει το κοινοπρακτικό δάνειο. «Κανένα απολύτως ακάλυπτο δάνειο δεν υπάρχει, ούτε κάποια μια καθυστέρηση δανείου από τον Όμιλο του ΑΝΤ1. Όλοι οι τόκοι και το κεφάλαιο αποπληρώνονται κανονικά και είναι απολύτως καλυμμένα. Ο Όμιλος έχει καθαρή θέση μέχρι και το 2014», τόνισε ο κ. Λιαρέλης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον διευθύνον σύμβουλου του καναλιού οι μέτοχοι του Ant1 έχουν βάλει στον όμιλο 138,817 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι συνάλλαγμα από κέρδη από τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ πριν τη λήψη του κοινοπρακτικού δανείου. 

Την ίδια ώρα, στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση τηλεοπτικού σταθμού στη Βουλγαρία έναντι 540 εκ. ευρώ εξήγησε ότι με αυτά τα χρήματα δεν αποπληρώθηκαν τα εσωτερικά δάνεια, αλλά δόθηκαν σε ΑΜΚ και σε αποπληρωμή δάνεια σε τράπεζα του εξωτερικού. Όπως εξήγησε οι μέτοχοι του Ant1 πουλάνε και αγοράζουν συνεχώς σε διεθνές επίπεδο, άλλοτε με κέρδος και άλλοτε με ζημιά.

Επίσης, ο κ. Λιαρέλης ανακοίνωσε ότι αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων του Mega, τότε ο Ant1 θα ενδιαφερθεί. Διευκρίνισε, πάντως, ότι σε καμία περίπτωση αυτή η δήλωση ενδιαφέροντος δεν πρέπει να εκληφθεί, ως «διαμερισμός των ιματίων» του καναλιού.

 

Αλέξανδρος Διαμάντης