Στ. Κούλογλου: Ο Β. 'Ορμπαν διχάζει την ευρωπαϊκή Δεξιά

Στ. Κούλογλου: Ο Β. 'Ορμπαν διχάζει την ευρωπαϊκή Δεξιά

Στον διχασμό στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λόγω της στάσης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την καταδίκη ή όχι της Ουγγαρίας, με την κατηγορία της παραβίασης αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως σημείωσε, η ψηφοφορία γίνεται με βάση το πόρισμα έκθεσης που συνέταξαν μέλη αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουγγαρία, τα οποία διαπίστωσαν παραβιάσεις των αρχών της ΕΕ, από σκάνδαλα διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι σοβαρές παραβιάσεις σε επίπεδο δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Όρμπαν, σύμφωνα με τον οποίο όποιος βοηθάει μετανάστες οδηγείται σε δίκη.

Ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι η ψήφος έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία, καθώς διατυπώνει σαφείς διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών δυνάμεων από την ακροδεξιά και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επιβληθούν κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ, είναι διχασμένο, είπε ο ευρωβουλευτής.

«Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές του κατηγόρησαν τον Ορμπάν» επισήμανε. Υπογράμμισε ότι «ενόψει των ευρωεκλογών, τα πράγματα γίνονται δύσκολα και ο κ. Βέμπερ, που προαλείφεται για πρόεδρος της Κομισιόν, καλείται εάν θα επιλέξει να χάσει κάποιες δυνάμεις, όπως θα συμβεί με τυχόν διαγραφή τού Ορμπάν από το ΕΛΚ ή να υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που θέλουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό εκτός του κόμματος. Η τελική στάση που θα κρατήσουν είναι ακόμη άγνωστη», ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο:

«Τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να προωθήσει την στάση της αποχής, υποστηρίζοντας πως αυτή προσμετράται στην πλειοψηφία. Καθώς η καταδίκη της Ουγγαρίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, στο ΕΛΚ ήθελαν στην πραγματικότητα να μην περάσει η καταδίκη χωρίς και οι ίδιοι να πάρουν θέση. Όμως, οι νομικές υπηρεσίες διευκρίνισαν πως η πλειοψηφία ορίζεται επί των "ναι" ή "όχι", κάτι που θα τους αναγκάσει να τοποθετηθούν».

Μιλώντας για την ψήφο της ελληνικής πλευράς, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, είχε πει ότι ο κ. Ορμπάν δεν είναι ακροδεξιός, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα tweet προϊδέασε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης της Ουγγαρίας. «Άρα ο κ. Κύρτσος ήταν μάλλον εκτός γραμμής» παρατήρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news