SPD: Καλό το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών

SPD: Καλό το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών

«Πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα πείσουμε την πλειοψηφία των συνέδρων του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στις 21 Ιανουαρίου στη Βόνη. Οι διαπραγματευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κατάφεραν να περάσουν πολλά θέματα στις διερευνητικές συζητήσεις με τους Χριστανοδημοκράτες, έστω και αν δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση ορισμένα θέματα όπως είναι η ισότιμη κοινωνική ασφάλιση όλων των πολιτών.

Το αποτέλεσμα κατακρίνεται από εκείνους οι οποίοι -ανεξαρτήτως εκβάσεως των διερευνητικών συζητήσεων- θα ετάσσοντο κατά του μεγάλου συνασπισμού. Οι επικριτές του όμως θα πρέπει να πουν ότι η εναλλακτική στο Ναι (για την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού) είναι οι νέες εκλογές. Και μετά θα πρέπει το SPD να αναρωτηθεί γιατί το κόμμα δεν έλαβε υπόψη σοβαρά την ευκαιρία να εφαρμόσει σημαντικά αιτήματα», είπε η Andrea Nahles, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του SPD στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk».

Υπενθυμίζεται ότι ιδίως η αριστερή πτέρυγα του SPD αντιτάσσεται σε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ποικίλες δηλώσεις τους έχουν δημιουργήσει ένα ρήγμα στο Σοσιαδημοκρατικό Κόμμα, ενώ με την πλευρά του Οχι έχει ταχθεί επανειλημμένα και ο Kevin Kunnert, πρόεδρος της -έχουσας μεγάλη επιρροή- νεολαίας του κόμματος (Jusos). Σε -μια ακόμα- σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Berliner Zeitung» αυτή τη φορά, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η έκβαση της ψηφοφορίας του έκτακτου συνεδρίου είναι απολύτως ανοικτή. Οι γνώμες στη βάση του κόμματος διίστανται εξαιρετικά».

Τέλος, στην δημόσια αντιπαράθεση των Σοσιαλδημοκρατών παρενέβη και ο Wolfgang Tirze, ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου / Bundestag, ο οποίος τάχθηκε μεν υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού με ορίζοντα όμως διετίας: «Δεν μου αρκεί η διατύπωση της απόφασης των διερευνητικών συζητήσεων, σύμφωνα με την οποία σε δύο χρόνια θα επανεξεταστεί η απόφαση. Πρέπει να συμφωνηθεί συγκεκριμένα ότι 24 μήνες μετά την εκλογή της η καγκελάριος θα θέσει θέμα διεξαγωγής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Εάν καταψηφιστεί τότε θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Thuringer Allgemeine».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP