Σουηδία: Αποφάσισε να εκδώσει κατηγορούμενο στην Τουρκία

Σουηδία: Αποφάσισε να εκδώσει κατηγορούμενο στην Τουρκία

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε να εκδώσει έναν άνδρα στην Τουρκία που καταζητείται για απάτη, ανέφερε την Πέμπτη, ούσα η πρώτη υπόθεση από τότε που η Άγκυρα ζήτησε την έκδοση ορισμένων ατόμων με αντάλλαγμα να επιτρέψει στη Στοκχόλμη να υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ήρε το βέτο της στην προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία τον Ιούνιο μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων όπου η Άγκυρα κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν, όπως λέει η Τουρκία, μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). 

Ως μέρος της συμφωνίας, η Τουρκία υπέβαλε κατάλογο ατόμων που ήθελε να εκδώσει η Σουηδία, αλλά έκτοτε είχε εκφράσει την απογοήτευσή της για την έλλειψη προόδου επί του ιθέματος.

Ο 30χρονος άνδρας θα είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση έκδοσης στην Τουρκία από τότε που συνήφθη η συμφωνία. 

«Αυτό είναι ένα συνηθισμένο θέμα ρουτίνας. Το εν λόγω άτομο είναι Τούρκος πολίτης και καταδικάστηκε για αδικήματα απάτης στην Τουρκία το 2013 και το 2016», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε το θέμα ως συνήθως και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην έκδοση», είπε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να πει εάν ο άνδρας ήταν στη λίστα με τα άτομα που η Τουρκία ζήτησε να εκδώσει ή να δώσει περαιτέρω σχόλια για το θέμα.

Ο σουηδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε για την έκδοση, είπε ότι ο άνδρας καταδικάστηκε στην Τουρκία σε 14 χρόνια φυλάκιση για πολλούς λογαριασμούς απάτης τραπεζικών καρτών.

Ο άνδρας, ο οποίος κρατείται στη Σουηδία από πέρυσι, λέει ότι έχει καταδικαστεί άδικα επειδή είναι χριστιανός, αρνήθηκε να κάνει στρατιωτική θητεία και έχει κουρδικές ρίζες, είπε η SVT.