SOS του Πάπα: Η ανθρωπότητα «θα καταρρεύσει» εάν δεν αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

SOS του Πάπα: Η ανθρωπότητα «θα καταρρεύσει» εάν δεν αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Δραματικό σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Πάπας Φραγκίσκος για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι «εάν δεν γυρίσουμε πίσω, θα καταρρεύσουμε». 

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στο Βατικανό από την Κολομβία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Ποντίφικας σχολίασε τα όσα έζησαν τις τελευταίες ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Καραϊβική, με το πέρασμα των τυφώνων Χάρβεϊ και Ίρμα. 

«Μπορείτε να δείτε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες έχουν ξεκάθαρα προσδιορίσει τον δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε», σημείωσε, για να προσθέσει: «Όλοι μας έχουμε ευθύνη, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι. Πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά. Δεν μπορούμε να κάνουμε πλάκα με αυτό το ζήτημα. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ευθύνη. Ακόμη και οι πολιτικοί έχουν τη δική τους». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάπας είναι θερμός υποστηρικτής των αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, τον Δεκέμβριο του 2015, με την υπογραφή περίπου 200 χωρών. Μάλιστα, είχε δημοσιεύσει εγκύκλιο με την οποία υποστήριζε τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων από όλες τις χώρες. 

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τη συγκεκριμένη συμφωνία, κάτι που έγινε λίγο μετά την επίσκεψη του D. Trump στο Βατικανό, τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα, η κίνηση αυτή είχε ερμηνευθεί ως ευθεία προσβολή προς το πρόσωπο του Ποντίφικα, μιας και ο Φραγκίσκος είχε ζητήσει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επανεξετάσει τη στάση του.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Barack Obama στο Παρίσι, οι ΗΠΑ δεσμεύονταν να μειώσουν ως το 2025 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων κατά 26-28%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.