Σλοβενία: Δεν αποκλείει την τοποθέτηση «τεχνητών εμποδίων» στα σύνορα

Σλοβενία: Δεν αποκλείει την τοποθέτηση «τεχνητών εμποδίων» στα σύνορα

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ απέρριψε την κριτική ότι η κυβέρνησή του επέδειξε αδράνεια και έλλειψη οργάνωσης στη μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει την ανέγερση εμποδίων στα σύνορα με την Κροατία, αν η Γερμανία κλείσει τα σύνορα για τους μετανάστες.

Ο Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι αν η Αυστρία και η Γερμανία κλείσουν τα σύνορά τους για τους μετανάστες ή περιορίσουν τον αριθμό που θα δεχθούν, τα ίδια μέτρα, χωρίς να αποκλείεται και η τοποθέτηση "τεχνητών εμποδίων" στα σύνορα με την Κροατία, θα αποδεχθεί και η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Σλοβενία θα εντείνει τον έλεγχο των συνόρων Σένγκεν, μεταξύ άλλων και με τοποθέτηση φράχτη, αν η ροή των προσφύγων δεν υποχωρήσει. "Η Σλοβενία δεν θα κλείσει τα σύνορά της, αλλά θέλουμε να ελέγχουμε με επιτυχία αυτή τη ροή" υπογράμμισε.

"Η προσπάθεια που καταβάλει η Σλοβενία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες αξίζει σεβασμό, δίνουμε το καλό παράδειγμα προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" τόνισε.

Ο κ. Τσέραρ ανέφερε ότι είναι αλήθεια πως υπήρξαν ορισμένα άσχημα παραδείγματα, αλλά πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα και ότι ως πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν μπορεί να ανεχθεί να γενικεύονται.

Έχοντας υπόψη το μέγεθός της η Σλοβενία βοηθά τους πρόσφυγες περισσότερο από άλλα κράτη, είπε και ευχαρίστησε την αστυνομία, το στρατό, τους εθελοντές και όλες τις υπηρεσίες που φροντίζουν για το μεταναστευτικό κύμα. Υπάρχουν προβλήματα και άτομα που είναι δυσαρεστημένα, αλλά η Σλοβενία υποδέχεται τον ίδιο αριθμό μεταναστών, όπως χώρες πολύ μεγαλύτερες, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Κροατία στο ζήτημα της ροής προσφύγων, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ