Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από Κ. Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από Κ. Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ

Του Aπόστολου Xονδρόπουλου

Στο στόχαστρο του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να βρεθεί η «άδικη και αναποτελεσματική» κυβερνητική πολιτική, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, στις 12 το μεσημέρι, η οποία θα έχει στο επίκεντρο τόσο τις τρέχουσες εξελίξεις, με έμφαση στο προσφυγικό ενόψει και του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής, όσο και οργανωτικά ζητήματα του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Η κριτική του Προέδρου της ΝΔ αναμένεται να είναι σκληρή απέναντι σε μία πολιτική που όπως καταγγέλλει «αντί να επιλύει τα προβλήματα, τα οξύνει».  Το πεδίο της κριτικής του αναμένεται να εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα με φόντο τις «δραματικές εξελίξεις» που έχουν οδηγήσει σε μία έκτακτη κατάσταση στο προσφυγικό αλλά και τις έντονες ανησυχίες της ΝΔ για τις καθυστερήσεις στην πορεία της αξιολόγησης και την εικόνα «νεκρής οικονομίας, πρωτοφανούς αυταρχισμού και σκληρού κομματικού κράτους», όπως περιγράφει την κατάσταση στη χώρα τον τελευταίο καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επισημάνει και από βήματος της ΚΟ της ΝΔ το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί βασικό λόγο που η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να γίνει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Παρασκευής, το οποίο μάλιστα είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσέλθει με διάθεση συνεννόησης και με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής, αλλά και ενός επιχειρησιακού σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης. Σχέδιο που κατηγορεί ωστόσο την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να μην έχει απέναντι σε ένα πρόβλημα που η ίδια όξυνε με τους χειρισμούς της το προηγούμενο διάστημα. Αλλά και η διαφοροποίηση του κ,. Μητσοτάκη από πολιτικές ενδεχόμενου βέτο εκφράζεται σταθερά σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ένα βέτο θα συνιστούσε επί της ουσίας απόδειξη αποτυχίας της ελληνικής πλευράς να πείσει για τις θέσεις της. Στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσης της ΝΔ, τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μάλιστα ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτεί «σοβαρότητα και υπευθυνότητα» και όχι «βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της».

Υπενθύμισε μάλιστα, κλείνοντας τη δήλωσή του, ότι «είναι νωπές  οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού». Μία διαπραγμάτευση το «φάντασμα» της οποίας πλανάται διαρκώς πάνω από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν κρύβει τον σκεπτικισμό του και για την τρέχουσα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, σε σχέση με την αξιολόγηση και όχι μόνο. Η ανησυχία  πως η κυβέρνηση στήνει ενδεχομένως σκηνικό «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης» που μπορεί να έχει πολύ αρνητική κατάληξη όπως συνέβη και πέρυσι, είναι διάχυτη στη ΝΔ, έστω και εάν αναγνωρίζει πως οι κίνδυνοι σήμερα δεν είναι οι ίδιοι, όπως το καλοκαίρι του 2015.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επισημάνει και την στρατηγική έντασης που στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν ευθέως ότι έχει υιοθετήσει το κυβερνών κόμμα, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει μάλιστα ότι  «την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζητά συναίνεση στο μείζον εθνικό πρόβλημα του προσφυγικού, την ίδια ακριβώς στιγμή ανασύρει τη σκανδαλολογία και υποβαθμίζει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως αυτή η στρατηγική έχει σαν στόχο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να συσπειρώσει ένα μέρος των ψηφοφόρων του ανακόπτοντας την πορεία «ραγδαίας φθοράς» που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου να κατασκευάσει αυτό που στη ΝΔ αποκαλούν «μύθο της ήττας του».