Σήμερα οι ανακοινώσεις για στήριξη των πυρόπληκτων - Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σήμερα οι ανακοινώσεις για στήριξη των πυρόπληκτων - Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Στις 5 το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα στήριξης δεν θα επικεντρωθούν μόνο στα ποσά που θα δοθούν αλλά και στη διαδικασία η οποία θα είναι «ηλεκτρονική» και άμεση. 

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, θα ανακοινώσουν, στις 17:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τα μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών.

Το ζητούμενο είναι οι καταβολές των πρώτων ημερών να μην περιοριστούν στα 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών αλλά να εμπλουτιστούν:

  1. Με προκαταβολές για την στεγαστική συνδρομή σε φυσικά αλλά και σε νομικά πρόσωπα ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο η αποκατάσταση των ζημιών.
  2. Με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων ώστε να μην βρεθούν χωρίς μισθό εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν
  3. Με προκαταβολές σε επιχειρήσεις που είδαν κτήρια, αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά περιουσιακά στοιχεία να γίνονται στάχτη
  4. Με άμεση προκαταβολή για όσους έχουν υποστεί καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες ή ζωικό κεφάλαιο.
  5. Με τακτική καταβολή της επιδότησης ενοικίου ή και συγκατοίκησης

Αντίστοιχος ο στόχος και για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης: τον μηδενισμό του ΕΝΦΙΑ, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την διευκόλυνση για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων (θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τις τράπεζες) αλλά και την αναστολή διενέργειας μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το «στοίχημα» εδώ είναι να μην χρειαστεί πολύπλοκη διαδικασία προκειμένου να αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του πληττόμενου.