Σήμερα «κληρώνει» για το Ελληνικό στο ΚΑΣ

Σήμερα «κληρώνει» για το Ελληνικό στο ΚΑΣ

Της Αγγελικής Κώττη

Ποιος δεν θέλει την επένδυση στο Ελληνικό; Είναι μόνο σωματεία και κινήσεις ή αυτή την αντίληψη υιοθετεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού; Στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα, θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πάντως, που τάσσεται κατά της επένδυσης, με πρόσχημα τις αρχαιότητες  (τις οποίες ακόμα, ουδείς γνωρίζει ωστόσο) έχει κηρύξει εκτάκτως στάση εργασίας από τις 11.30πμ έως τη λήξη της βάρδιας. Ζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, να μην εισαχθεί το θέμα στο Συμβούλιο.

Το ΚΑΣ θα συζητήσει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και της Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά». Οι προτάσεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και οι εισηγήσεις των δύο συναρμόδιων διευθύνσεων θα έχουν ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον επίσης θα έχουν οι τοποθετήσεις των μελών του συμβουλίου που είναι μέλη του ΣΕΑ. Διότι ο σύλλογος έχει ζητήσει, πρωτοφανώς για συνδικαλιστικό όργανο, τα μέλη του που είναι και μέλη του ΚΑΣ να «συμμορφωθούν» με τη «γραμμή» του.

Ενδιαφέρουσα πάνω απ' όλα όμως θα είναι η τοποθέτηση της γενικής γραμματέως κας Μαρίας Βλαζάκη. Θα δείξει αν το μέλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου συμμερίζεται την κυβερνητική γραμμή και θεωρεί αρκετό το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η υπουργός με την Ελληνικό Α.Ε. ή αν έχει άλλη άποψη. Αν δηλαδή εμμένει στη θέση πως πρέπει να γίνουν κηρύξεις και σε άλλα μνημεία του πρώην αεροδρομίου (όπως ψήφισε στη σχετική συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων) και αρχαιολογικών ζωνών.

Πριν από λίγους μήνες, το όνομα της γ.γ. ενεπλάκη σε μια υπόθεση προσπάθειας αναπομπής των κηρύξεων κτηρίων στο ΚΣΝΜ. Λέγεται πως είναι εκείνη που έπεισε την υπουργό να κάνει την αναπομπή που η Λυδία Κονιόρδου ετοίμαζε. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, κυβερνητικά «χέρια» τράβηξαν τα «αυτιά» της υπουργού και η αναπομπή αποκλείστηκε. Έμειναν χαρακτηρισμένα όσα κτήρια έχουν χαρακτηριστεί, τα οποία είναι και όσα έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και δεν επεκτάθηκαν- και σωστά- οι κηρύξεις. Σήμερα θα ξεκαθαρίσουν πολλά. Περισσότερο από όλα αν και το ΚΑΣ θα εμπλακεί στη διελκυστίνδα καθυστερήσεων της επένδυσης. Και ποιος θα πάρει τελικά την ευθύνη.

Διαβάστε ακόμα:

- Γ. Σταθάκης για Ελληνικό: Συνήθης ο χαρακτηρισμός τμήματος ως αρχαιολογικός χώρος