Σημαντικό όπλο τα self-tests, μην ξεχνάμε όμως τα μέτρα
Αθ. Εξαδάκτυλος

Σημαντικό όπλο τα self-tests, μην ξεχνάμε όμως τα μέτρα

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στην διάθεση των self test από την πλευρά των μαθητών Λυκείου, αλλά και των εκπαιδευτικών ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα, επισήμανε νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί πάνω από 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία σε μαθητές και καθηγητές, ποσοστό που υπερέβη ήδη από χθες το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης. «Τα self-tests θα μας βοηθήσουν ως εργαλείο αλλά δεν είναι το απόλυτο όπλο στη μάχη της πανδημίας και να μην φανταζόμαστε ότι λύσαμε το πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος, έχουμε παραδείγματα χωρών που υπέβαλαν σε rapid tests και pcr tests, το σύνολο του πληθυσμού τους πολλές φορές και έχουν την πανδημία να μαίνεται, ενώ μάλιστα βρίσκονται σε lockdown. Από Δευτέρα, όπως είπε, μπαίνουμε σε μια πολύπλοκη πραγματικότητα, όπου όλοι θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Ανήσυχος για όλα» δήλωσε, μεταξύ αυτών και για το άνοιγμα των Λυκείων και εξέφρασε τον φόβο η χώρα να ακολουθήσει το δρόμο της Χιλής, όπου ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι ιδιαίτερα υψηλός αλλά η πανδημία κάνει θραύση, επειδή εγκαταλήφθησαν, όπως είπε, γρήγορα τα προστατευτικά μέτρα. «Αυτό εδώ δεν πρέπει να το κάνουμε σε καμία περίπτωση», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, «γιατί θα υπονομεύσει τον τουρισμό μας».

«Για να φτάσουμε επιτυχώς στο Μάιο και την υποδοχή τουριστών, θα πρέπει κάθε βήμα που κάνει ο καθένας να το μετράμε δύο και τρεις φορές. Περισσότερο από ότι κάναμε χθες ή προχθές τόνισε. Δεν είναι το πρόβλημα πίσω μας. Για να φτάσουμε στην κανονικότητα πρέπει να είμαστε όλοι απολύτως συνεπείς», ανέφερε ο καθηγητής.