Σχοινάς για Ουκρανική κρίση: Απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης - Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Σχοινάς για Ουκρανική κρίση: Απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης - Αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Ως σημαντική απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με παγκόσμιες επιπτώσεις, περιέγραψε μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Επισήμανε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μαζικές μεταναστευτικές ροές.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουκρανία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ζουν στην Ουκρανία περίπου 20.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, με την ΕΕ να είναι έτοιμη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Σχινάς. προειδοποίησε ότι η μεταναστευτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αυξηθεί και όπως «υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να έρθουν μεταξύ 20.000 και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες». Τόνισε δε ότι οι πρόσφυγες - όπως είχε συμβεί προηγουμένως στη Λευκορωσία - θα μπορούσαν να εργαλειοποιηθούν εναντίον της ΕΕ και να χρησιμοποιηθούν σκόπιμα ως μέσο άσκησης πίεσης.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα «σχέδια έκτακτης ανάγκης» των Ευρωπαίων, όπως είπε, θα επηρεάσουν επίσης τις προμήθειες φυσικού αερίου και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έχει ήδη συγκροτήσει μια ειδική ομάδα και προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια.