Σχέδιο της κυβέρνησης για προσωρινή παραμονή των προσφύγων σε πλοία

Σχέδιο της κυβέρνησης για προσωρινή παραμονή των προσφύγων σε πλοία

Σε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας, από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο MEGA.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ'' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.

Μιλώντας αργότερα στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ξεκαθάρισε ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν είναι η δημιουργία μεγάλων κέντρων μετεγκατάστασης, αλλά η διασπορά των προσφύγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν τα νέα κέντρα μετεγκατάστασης.

Ο κ. Δρίτσας, εξάλλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταπλεύσουν πλοία με πρόσφυγες και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το επόμενο χρονικό διάστημα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι στον άμεσο σχεδιασμό», και ζήτησε από όλους να αναλάβουν ένα μικρό βάρος. «Ο καθένας να αναλάβει ένα μικρό βάρος, και η αυτοδιοίκηση και η εκκλησία και η κοινωνία και οι πάντες. Είναι η καλύτερη και η πιο ορθολογική κατεύθυνση για να μπορούμε να έχουμε σωστή διαχείριση», κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Σε εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μετακίνησης προσφύγων

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από τα νησιά θα μετακινούνται μόνο με τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων προς Πειραιά ή τη βόρεια Ελλάδα, ενώ για έκτακτες ανάγκες στα λιμάνια των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου περνά και το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών, θα βρίσκονται αγκυροβολημένα ναυλωμένα από το Υπουργείο ναυτιλίας πλοία.

Ειδικότερα, στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται ήδη αγκυροβολημένο το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Terra Jet» και στο λιμάνι της Σάμου το πλοίο «Blue Star Patmos». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας καταγραφής και πιστοποίησης στα hot spot του βορείου Αιγίου. «Απλά οι πρόσφυγες ενημερώνονται για τις δυσκολίες μετακίνησης προς το εσωτερικό της Ελλάδας αλλά και τα προβλήματα της αναχώρησης τους από την Ελλάδα και τους προτείνεται να παραμείνουν στην περίπτωση της Λέσβου στον καταυλισμό του hot spot της Μόριας ή στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια της λειτουργίας του hot spot της Μόριας Ανθή Καραγγελή.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί δυο με τρεις μέρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολοκλήρωσης των νέων κέντρων φιλοξενίας που δημιουργούνται και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Ένα σχέδιο συνεχώς παρακολουθούμενο όμως, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στα νησιά» δήλωσε στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

«Είναι μια απόφαση της κυβέρνησης, παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα είμαστε σε ετοιμότητα» είπε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δρίτσα, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Από τη Λέσβο χθες με το πλοίο της γραμμής «Αριάδνη» αναχώρησαν 1350 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο νησί στις 9 το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot, στον καταυλισμό του καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Από τη Χίο χθες με το «Αριάδνη» αναχώρησαν 142 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ έχουν μείνει στο νησί 498, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα Παρασκευή το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1» το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ