Σφοδρή κακοκαιρία στη δυτ. Ελλάδα - Πλημμύρες και υδροστρόβιλοι

Σφοδρή κακοκαιρία στη δυτ. Ελλάδα - Πλημμύρες και υδροστρόβιλοι

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττει η κακοκαιρία πολλές περιοχές της χώρας, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να «σαρώνουν» από το πρωί της Πέμπτης τη δυτική Ελλάδα, με έντονες καταιγίδες στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και στο Μεσολόγγι.

Συγκεκριμένα,  η σφοδρή κακοκαιρία κράτησε «δεμένα» τα πλοία ανοιχτού τύπου στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ κλειστό έμεινε και το λιμάνι της Λευκίμμης.

Με κλειστού τύπου καράβια εκτελούνται τα δρομολόγια στην γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας λόγω των δυνατών ανέμων.

Η δυνατή βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους της Κέρκυρας σε ποτάμια, κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ πλημμύρισε το Κέντρο Υγείας στον ''Αγιο Μάρκο που βρίσκεται 18 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας κοντά στον Ύψο.

Δείτε φωτογραφίες από το starmediacorfu

1

Παράλληλα, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών στο νησί, με αποτέλεσμα να σημειώνονται περιστασιακές διακοπές ρεύματος.

Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στο Μεσολόγγι

Το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε επίσης προβλήματα σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην κοινότητα Λεσίνι, ενώ έκλεισε για λίγη ώρα η παλαιά εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος του 48ου χιλιομέτρου, κοντά στο Χαλίκι.

Επίσης, μικρότερα προβλήματα έχουν προκληθεί και στις περιοχές Νεοχώρι και Κατοχή.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και πυροσβεστικές δυνάμεις για απαντλήσεις υδάτων.

Υδροστρόβιλοι στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Το πρωί της Πέμπτης δημιουργήθηκαν υδροστρόβιλοι μετά από μπουρίνι, στα ανοιχτά των ακτών της Ηλείας στον Κυπαρισσιακό κόλπο. 

Το ilialive.gr δημοσιοποίησε βίντεο όπου καταγράφονται αρκετοί από τους υδροστρόβιλους, ενώ σε μια περίπτωση υδροστρόβιλος μετακινήθηκε προς την ακτή και μετατράπηκε σε ανεμοστρόβιλο στην περιοχή της Αγουλινίτσας.

kakokairia

Παράλληλα, πλημμύρισαν δρόμοι στον Πύργο Ηλείας.

pyrgos

Μπουρίνι και στην Αττική - Προς τη Μακεδονία τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Από τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης οι βροχές και καταιγίδες που έπληξαν το Ιόνιο και την Ήπειρο έχουν αρχίσει να επεκτείνονται στη Δυτική Μακεδονία. Μέχρι το βράδυ θα επηρεαστούν αρκετές περιοχές της Κεντρικής και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Έντονο μπουρίνι διάρκειας περίπου 15 λεπτών έπληξε και την Αθήνα, προκαλώντας  σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου. Οι νεφώσεις στην Αττική από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν με πιθανότητα ασθενούς βροχής αργά το βράδυ. 

Βροχές και καταιγίδες και την Παρασκευή - Βελτίωση το Σάββατο

Την Παρασκευή, αναμένονται στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια, από το απόγευμα στο βορειοανατολικό Αιγαίο και από τη νύχτα στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι και το μεσημέρι στα δυτικά και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (το απόγευμα βαθμιαία ο καιρός σε αυτές τις περιοχές θα βελτιωθεί), από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία (με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες), από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση από το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, που από το μεσημέρι στα δυτικά και τη Μακεδονία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ενώ στα νοτιοανατολικά θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Το Σάββατο αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.