Σερβία: Χαιρετίζει την απόρριψη της υποψηφιότητας του Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO

Σερβία: Χαιρετίζει την απόρριψη της υποψηφιότητας του Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO

Η απόρριψη του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO συνιστά μια "δίκαιη και ηθική νίκη" για τη Σερβία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στη Γενική Διάσκεψη της Οργάνωσης αυτής των Ηνωμένων Εθνών.

"Πρόκειται για μια δίκαιη και ηθική νίκη που επιτεύχθηκε σε σχεδόν ακατόρθωτες συνθήκες" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σέρβος πρόεδρος. Η υποψηφιότητα του Κοσόβου, το οποίο έχει ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το 2008, απορρίφθηκε καθώς δεν συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 των ψήφων. Από τις 195 χώρες-μέλη της UNESCO οι 92 ψήφισαν υπέρ, οι 50 κατά και 22 απείχαν από την ψηφοφορία. Το Κόσοβο χρειαζόταν 95 θετικές ψήφους για να ενταχθεί στην Οργάνωση.

Ο Νίκολιτς συνεχάρη τη σερβική κυβέρνηση για τις "διπλωματικές προσπάθειές της" και επειδή "αρνήθηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια ακόμη και όταν όλα φαινόταν πως είχαν χαθεί".

Η Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία χαιρέτισε επίσης το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καθώς δείχνει ότι "η UNESCO δεν είναι έτοιμη για πολιτικές αποφάσεις που απειλούν την ασφάλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς". Ταυτόχρονα, η Εκκλησία κάλεσε "σε διάλογο και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης" καθώς αυτά, όπως σημείωσε, είναι "τα μοναδικά μέσα για να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα".

Από την Πρίστινα, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι διαβεβαίωσε ότι "εκείνοι που αγωνίστηκαν υπέρ του Κοσόβου κατέβαλαν τη μέγιστη προσπάθεια". "Ο δρόμος που έχει πάρει το Κόσοβο είναι αμετάκλητος και θα καταθέσουμε υποψηφιότητα σε άλλους οργανισμούς και ξανά για να ενταχθούμε στην UNESCO", τόνισε μέσω της σελίδας του στο Facebook.

"Κρίμα, μας έλειπαν τρεις ψήφοι, όμως μόλις αρχίσαμε και μας ενθαρρύνει η στήριξη που λάβαμε: 92 ψήφοι υπέρ!" έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου Μπεκίμ Τσολάκου.

Η Σερβία και η Ρωσία είχαν ταχθεί κατηγορηματικά κατά της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO καθώς έτσι η Πρίστινα θα αναλάμβανε τη διαχείριση τεσσάρων συγκροτημάτων της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας --μεταξύ των οποίων τα μοναστήρια του Πετς και της Γκρατσάνιτσα-- που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Λίγο πριν από την ψηφοφορία, το Βελιγράδι ζήτησε την αναβολή της, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τις χώρες-μέλη της UNESCO. Ο Σέρβος πρεσβευτής στην Οργάνωση Ντάρκο Τανάσκοβιτς, ζητώντας την απόρριψη της υποψηφιότητας υποστήριξε ότι "το Κόσοβο δεν είναι κράτος, είναι έδαφος υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ", ενώ η εκπρόσωπος της Ρωσίας Ελεονόρα Μιτροφάνοβα επέκρινε την "πολιτικοποίηση" της UNESCO, σχολιάζοντας ότι "η κατάσταση στο Κόσοβο δεν είναι σταθερή και η εξέταση αυτής της υποψηφιότητας είναι πρόωρη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ