Σε συγκέντρωση καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει την Κυβέρνηση

Σε συγκέντρωση καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει την Κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει κυβέρνηση και αστυνομία και προτρέπει σε αντιδράσεις με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη νωρίτερα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, με στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζουν «αυταρχικό κατήφορο» την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο». Για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων μιλά η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη» που «προσπαθεί με το δόγμα νόμος και τάξη να συγκρατήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για «εικόνες ντροπής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού δεν καταφέρνει να μαζέψει ούτε τους βουλευτές του για το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει στο προσφυγικό, βάζει μπροστά μαζί με τον κ. Χρυσοχοΐδη το δόγμα "νόμος και τάξη" για να συγκρατήσουν το ακροδεξιό ακροατήριό τους.  Η εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και οι απρόκλητες επιθέσεις με ξύλο και χημικά σε φοιτήτριες, φοιτητές και δημοσιογράφους αποτελούν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, μήπως και ξεχαστεί το φιάσκο στη διαχείριση του προσφυγικού. Οι εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, η κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, που η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που το μόνο που πετυχαίνει με την ανευθυνότητά της είναι να πυροδοτεί επικίνδυνες καταστάσεις».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε «ασύμμετρη και παντελώς αδικαιολόγητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ που μας υποχρεώνει να διατυπώσουμε δημοσίως το ερώτημα. Μήπως τελικά είναι ο κ. Μητσοτάκης αυτός που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου με ανάρτησή του στα social media δήλωσε, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η προσπάθεια κατάληψης της ΑΣΟΕ από ομάδα αγνώστων, πως σπεύδει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντας «κλίμα ακραίας τρομοκρατίας» την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Με ανακοίνωσή της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο «για εισβολή ΜΑΤ και κατασταλτικών δυνάμεων στον πανεπιστημιακό χώρο της ΑΣΟΕΕ», ενώ η ανακοίνωση καταλήγει πως «η κανονικότητα επιτίθεται, η Δημοκρατία απειλείται».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Έξι μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα ΜΑΤ και οι δυνάμεις καταστολής εισβάλλουν στον πανεπιστημιακό χώρο της ΑΣΟΕΕ. Η κανονικότητα επιτίθεται, η Δημοκρατία απειλείται».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση στο Facebook του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος αναφέρει: «Όταν η αστυνομία μπαίνει στο Πανεπιστήμιο για να διώξει τους φοιτητές που θέλουν να παραμείνει ανοικτό για να συνεχισθούν τα μαθήματα μας γυρνάει σε άλλες εποχές».

Ανάρτηση εναντίον της αστυνομικής επιχείρησης στην ΑΣΟΕΕ έκανε με τη σειρά και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η οποία αναφέρει: «Παλιά τους τέχνη, κόσκινο... Παραμονές Πολυτεχνείου και το δόγμα «Νόμος και Τάξη», σε πλήρη εξέλιξη. Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο...»

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευση για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

Την ίδια ώρα στη Βουλή έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, που τα… άκουσε όταν βρέθηκε στην ΑΣΟΕΕ, μίλησε στη Βουλή για εικόνες αστυνομικής βίας και εικόνες ντροπής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει την δημιουργία έντασης.

«Το άσυλο δεν προφυλάσσεται με δακρυγόνα και ΜΑΤ», υπογράμμισε και μάλιστα υποστήριξε ότι είναι ανήσυχος επειδή «δεν ξέρουμε που θα καταλήξει λίγες ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Στύλιος υπενθυμίζοντας ότι στην ΑΣΟΕΕ η ελληνική αστυνομία βρήκε μια γιάφκα και άρα η ΕΛΑΣ ενεργεί κατά νόμο. «Τι σημαίνει γιάφκα στα ελληνικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Φίλης, με τον κ. Στύλιο να υπογραμμίζει ότι «στο τέλος όλα θα βρεθούν και θα τα ξεκαθαρίσουμε». «Πότε; Όταν πέσει ξύλο; Εδώ έχουμε παράνομη δράση, παραβιάζεται το άσυλο, θέλετε ένταση πριν το Πολυτεχνείο», ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Όχι στην ανομία, «ναι» στη διακίνηση ιδεών

Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι βρίσκεται διαχρονικά  διαχρονικά και έμπρακτα απέναντι στη βία και στην ανομία. «Η επέμβαση των αστυνομικών χθες στην ΑΣΟΕΕ για την αποκάλυψη του οπλοστασίου των αναρχικών, ήταν επιβεβλημένη. Σήμερα όμως δεν δικαιολογούνται ο υπερβάλλον ζήλος που έδειξε η αστυνομία και οι σκηνές βίας που έπρεπε με περιφρούρηση του χώρου να είχαν αποφευχθεί», σημείωσε η Χαριλάου Τρικούπη, συστήνοντας ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ιδιαίτερα εν όψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη. «Επισημαίνουμε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώνει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία. Και όταν λέμε κανένας εννοούμε κανένας…», επισήμανε τέλος το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΝΕ: Η κυβέρνηση παραβίασε το άσυλο

Σε ανακοίνωσή η ΚΝΕ κατήγγειλε τη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out  του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη. «Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει «σιγή ιχθύος» μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται  κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή», σημείωσε η νεολαία του ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Βlietzkrieg του Υπουργού ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Από την πλευρά του το ΜεΡΑ25 αφενός μέσω του Κλ. Γρηγοριάδη κατήγγειλε προσαγωγές στελεχών του κόμματος κατά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, αφετέρου μίλησε για blietzkrieg του Υπουργού ΠροΠο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. «Ο απολογισμός της «αποτελεσματικής διαχείρησης»: ένα φονικό όργιο χημικών, μια σοκαριστική καταμέτρηση τραυματισμών και ένας ανατριχιαστικός για Δημοκρατία αριθμός προσαγωγών (μεταξύ των οποίων και δύο στελέχη του ΜέΡΑ25 που πήγαν να δουν από κοντά την κατάσταση). Αρχίζει να διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου με μια όσο γίνεται πιστότερη αναπαραγωγή της», τόνιζαν από το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη.