Σε σταθερά υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στην Αττική

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στην Αττική

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο, στην Αττική, παρά την απουσία σημαντικού ποσοστού των κατοίκων λόγω διακοπών, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με ταυτόχρονη εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων κορoνοϊού, μετά την επιστροφή των εκδρομέων, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ανέφερε πως «σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού στα 2 εκατομμύρια. Περιμένουμε αύξηση του ιικού φορτίου με την επιστροφή των εκδρομέων, που θα αποτυπωθεί και σε αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού. Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί».
 

Πρόταση δημιουργίας Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων

 

Ο Ν. Θωμαΐδης υπογράμμισε στη συνέχεια τη σημασία της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, τόσο για την πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας στη χώρα όσο και για την παρακολούθηση της εξέλιξης άλλων νόσων όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη ή και η μικροβιακή αντοχή.

«Είναι μια κατάκτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «την προσπάθεια συντονίζει ο ΕΟΔΥ. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής αναμένεται επίσης να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να επεκταθεί η παρακολούθηση των λυμάτων και για άλλες νόσους, όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη και η μικροβιακή αντοχή.

Το κράτος και το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκαν τη σημασία αυτής της προσέγγισης σε επίπεδο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης σε σχέση με την εξέλιξη μιας πανδημίας».

Περιγράφοντας τη διαδικασία επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων μέσω δειγμάτων από τα λύματα, ο Ν. Θωμαΐδης υπογράμμισε πως «γίνεται στα εργαστήρια του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Αττική, την Πάτρα, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο Κρήτης, όπου μεταφέρονται όλα τα δείγματα από την χώρα. Τα λύματα αποτελούν αποτύπωμα της καθημερινότητάς μας, αλλά και εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικής υγείας».