Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ενδείξεις εμπρησμού στην Ηλεία - Τα κύρια μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Ενδείξεις εμπρησμού στην Ηλεία - Τα κύρια μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα με 141 φωτιές να ξεσπούν μέσα σε ένα τριήμερο σε ολόκληρη την επικράτεια. Στη Δαδιά Έβρου η φωτιά μαίνεται για πέμπτη συνεχόμενη μέρα. Η βροχή που έπεσε το πρωί δεν βοήθησε ιδιαίτερα, ωστόσο, οι επίπονες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αλλά και για την προσέγγιση των πυροσβεστών στο ιδιαίτερα δύσβατο, παρθένο δάσος απέδωσαν, καθώς φρέναραν τις φλόγες.

 Για ενδείξεις εμπρησμού στην Ηλεία έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την επίσκεψή του στο μέτωπο της Κρέστενας.  «Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».

Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων.

Τα κυριότερα μέτωπα

Τα κυριότερα μέτωπα εκδηλώθηκαν στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας (Κορώνη), στη Φαιστό Ηρακλείου, στο χωριό Σαγιάδα Θεσπρωτίας, στα Άνω Λιόσια Αττικής, στο Σοφικό Κορινθίας, στην Τσακατούρα Γρεβενών και στη Βρυσούλα Πρέβεζας.

Η φωτιά στην Τσακατούρα Γρεβενών κινείται προς τη Βάλια Κάλντα και, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασικό κομμάτι και βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες, τρία οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα. 

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε χαμηλή βλάστηση και στον Σκαραμαγκά Αττικής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει ξερά χόρτα και δεν εμπνέει μέχρι στιγμής ανησυχία. Στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά

Στη Δαδιά Έβρου, το βόρειο μέτωπο προς το χωριό εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της. Το βορειοανατολικο προς Μονή και δασικό φυτώριο επίσης παρουσιάζει βελτίωση, καθώς είχε αποτελέσματα η ζώνη που ανοίχτηκε περιμετρικά της Μονής.

Το ανατολικό μέτωπο προς Λυκόφη επίσης παρουσιάζει βελτίωση. Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα.

Δουλεύουν από χθες οι υλοτόμοι του Δασαρχείου, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δύο αντιπυρικές ζώνες, ώστε να τοποθετηθούν και επίγειες δυνάμεις ως γραμμή άμυνας μαζί με τα εναέρια. Η εξέλιξη της φωτιάς σε αυτά τα δύο μέτωπα είναι αργή.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι χθες εκκενώθηκε εκ νέου με μήνυμα του 112 η Δαδιά, με τους κατοίκους της να καλούνται να την εγκαταλείψουν λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ προς Σουφλί και Γιαννούλη, καθώς υπήρξε νέα μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς.

Παραμένει στον Έβρο ο Χρ. Στυλιανίδης

Στην περιοχή βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, για τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σε νεότερη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου το πρωί ο υπουργός ανέφερε: «Ήταν μία ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία. 

Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς  που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής.

Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό  μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου.

Είναι δύσκολη μάχη, είναι μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό.

Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις».

Συνεχίζεται η φωτιά στην Ηλεία

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες Κυριακή στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δεκαπέντε φωτιές σε 20 μέρες

Στην Ηλεία μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Τις τελευταίες 20 μέρες στον Νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος από τα Κρέστενα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σαφώς σε ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, ενώ όπως είπε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό: «Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, την Περιφέρεια και ιδίως για τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο γήπεδο Κρεστένων έκανε λόγο για σκληρή μάχη των 180 ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των 120 στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των Γερμανών Πυροσβεστών που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, χάρη στην αποτελεσματική προσπάθεια όλων δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κατοικίες.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping

Εντωμεταξύ, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής των Κρεστένων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γγ Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR608) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Τρίτη μέρα μάχης στα βουνά της νότιας Λέσβου με το μέτωπο της φωτιάς σήμερα, για πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζομένους στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά.