Σε περίπτωση Brexit, η Γαλλία θα πάψει να κρατάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Καλαί

Σε περίπτωση Brexit, η Γαλλία θα πάψει να κρατάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Καλαί

Η Γαλλία θα μπορούσε να πάψει να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες στο Καλαί, ενώ θα μπορούσε επίσης να αποπειραθεί να προσελκύσει τους τραπεζίτες να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να μετεγκατασταθούν στη δική της επικράτεια εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Financial Times.

Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από την ετήσια γαλλοβρετανική σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν το ΗΒ θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.

«Την ημέρα που αυτή η σχέση θα διακοπεί, δεν θα βρίσκονται πλέον μετανάστες στο Καλαί», σημείωσε ο Μακρόν μιλώντας στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, διευκρινίζοντας πως το Brexit θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που επιτρέπει στο Λονδίνο να διεξάγει ελέγχους στη γαλλική πλευρά των συνόρων.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας πρόσθεσε πως σε περίπτωση Brexit, το ΗΒ δεν θα είχε πλέον πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και το Παρίσι θα μπορούσε να επιδιώξει να προσελκύσει τους πάροχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να εγκαταλείψουν το Λονδίνο και να εγκατασταθούν στο γαλλικό έδαφος.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι το Brexit θα σηματοδοτούσε πιθανόν το τέλος για τους συνοριακούς ελέγχους στο Καλαί και ότι «δεν θα υπήρχε τίποτε για να εμποδίσει χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τη Μάγχη την επομένη».

Στις αρχές της εβδομάδας, οι γαλλικές αρχές άρχισαν να καταστρέφουν τμήματα του καταυλισμού των μεταναστών και των προσφύγων στο Καλαί, της λεγόμενης «ζούγκλας», όπου στεγάζονται χιλιάδες άνθρωποι που θέλουν να φθάσουν στην Αγγλία. Η Γαλλία επιδιώκει να τους προωθήσει σε κέντρα υποδοχής αλλού, τόσο στο Καλαί όσο και σε άλλες περιοχές της γαλλικής επικράτειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ