Σε πανστρατιά υπέρ της τζιχάντ καλεί τους μουσουλμάνους ο υιός bin Laden

Σε πανστρατιά υπέρ της τζιχάντ καλεί τους μουσουλμάνους ο υιός bin Laden

Ο Hamza bin Laden, γιος του ιδρυτή της αλ Κάιντα της οποίας φέρεται να διεκδικεί την ηγεσία, κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν και να συμμετάσχουν ή να προσφέρουν υποστήριξη στην «τζιχάντ» που διεξάγεται στη Συρία εναντίον του καθεστώτος και της Δύσης. Αυτό προκύπτει από ηχογραφημένο μήνυμά του, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Στο νέο μήνυμά του, το οποίο διανεμήθηκε από τζιχαντιστικούς ιστοτόπους, ο Hamza bin Laden απευθύνει έκκληση στους «αδελφούς μουσουλμάνους από την Ινδονησία ως το Μαγκρέμπ να ενταχθούν στον τζιχάντ για να σταματήσουν την επίθεση των Σταυροφόρων και των Ραφίντα (σ.σ. μειωτικός όρος για τους σιίτες)».

«Οι τζιχαντιστές έχουν ανάγκη τη βοήθεια όλων των μουσουλμάνων για να συνεχίσουν» τη μάχη, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε κάποια οργάνωση. Υπογράμμισε ότι η βοήθεια μπορεί να είναι επίσης οικονομική ή υλική.

Θεωρούμενος ως ο εκλεκτός γιος του Osama bin Laden, ο Hamza ήδη από την παιδική του ηλικία προετοιμάζεται για να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά μιας ομάδας των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν, το 2011.

Σε προηγούμενα ηχητικά του μηνύματα, ο Hamza είχε απευθύνει εκκλήσεις για ενότητα μεταξύ των τζιχαντιστών και για να γίνουν επιθέσεις εναντίον της Δύσης. Τον Μάιο του 2016, ο Hamza bin Laden είχε ήδη καλέσει «το έθνος του ισλάμ να επικεντρωθεί στον τζιχάντ στη Συρία και στην ενότητα στις τάξεις των μουτζαχεντίν». Επίσης, ζητούσε εκδίκηση για τον πατέρα του, να γίνουν επιθέσεις εναντίον των «αμερικανικών, γαλλικών και ισραηλινών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι και στο Τελ Αβίβ», ενώ είχε προτρέψει τους Σαουδάραβες «να ανατρέψουν» το μοναρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιανουάριο του 2017, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσέθεσε τον Hamza bin Laden στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών» την οποία καταρτίζει.

Ο συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα που ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία το 2013, το λεγόμενο Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), ανακοίνωσε το 2016 ότι διακόπτει τη σχέση του με το δίκτυο και μετονομάζεται σε Μέτωπο Κατάκτησης του Λεβάντε (Φάταχ αλ Σαμ). Η οργάνωση αποτελείται κυρίως από Σύρους και μαζί με διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών ανταρτών μάχεται εναντίον του καθεστώτος του Bashar al-Assad.

Το δίκτυο της αλ Κάιντα είναι εχθρός της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία επίσης εμπλέκεται στον πόλεμο στη Συρία.

 

Σημειώνεται ότι ο Assad ανήκει στη μειονότητα των αλαουιτών, ενός παρακλαδιού του σιισμού. Στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών έχει την υποστήριξη τόσο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όσο και του σιιτικού Ιράν.

Ο νεαρός εμφανίζεται από τα παιδικά του χρόνια στην προπαγάνδα του δικτύου. Σήμερα, εκτιμούν αξιωματούχοι και αναλυτές, προετοιμάζεται για να αναλάβει την ηγεσία του και, επωφελούμενος από τη στρατιωτική εξασθένηση του ΙΚ, φιλοδοξεί να ενώσει υπό το λάβαρο της αλ Κάιντα τους τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο.

Του δικτύου ηγείται σήμερα ο Αιγύπτιος Ayman al-Zawahiri, ο οποίος διαδέχθηκε τον bin Laden.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ