Σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα εύρεσης γιατρών, ειδικών στην COVID-19

Σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα εύρεσης γιατρών, ειδικών στην COVID-19

Ενεργοποιείται το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19, που συγκροτούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19, συγκροτεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Οι τρείς Φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Υπουργείο Υγείας και ενισχύουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα, στην μάχη κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, http://isathens.melapus.com, που θα τεθεί σε λειτουργία, τα επόμενο 24ωρα, ο πολίτης μπορεί να βρει ιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει συμμετοχή, στο Δίκτυο περισσότεροι από 120 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου, οι οποίοι αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, παρουσίασαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Ν. Πλατανησιώτης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γ. Γραμματέας ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Γ. Σαρόγλου, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, ο Ταμίας Γ.Μαρίνος, το μέλος του Δ.Σ Τ. Χατζής και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην σημαντική αυτή προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, εξήρε την πρωτοβουλία του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής και επεσήμανε ότι θα υπάρξει διασύνδεση με την πλατφόρμα τηλεϊατρικής του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε πρόσκληση στους γιατρούς της Αττικής να συμμετάσχουν στο κατ’ οίκον εμβολιασμό των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ. Παναγιωτακόπουλος, χαρακτήρισε άσκηση συνεργασίας, την εν λόγω πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, στην «post covid» εποχή.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, η πλατφόρμα, http://isathens.melapus.com είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι εύχρηστη ακόμα και για τους πολίτες που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, με απόλυτη ασφάλεια και ανωνυμία για τον χρήστη. Έτσι κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση είτε στον θεράποντα ιατρό του είτε, ελλείψει τούτου, να ενημερωθεί άμεσα για τους ιατρούς που βρίσκονται στη γειτονιά του και στους οποίους μπορεί να αποταθεί.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής.

Οι ιατροί του Δικτύου θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμεση παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βάση τεκμηριωμένα πρωτόκολλα, για τα οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από την Επιστημονική Επιτροπή του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, υπό την εποπτεία του καθηγητή Γ. Σαρόγλου.

Ομάδα εργασίας του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, θα αναλάβει την συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση των ιατρών που συμμετέχουν ενώ παράλληλα τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, εντείνουν τους διαγνωστικούς ελέγχους, στις γειτονιές της Αττικής.