Σε κλοιό μέτρων και ακυρώσεων οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο
Μετάλλαξη Όμικρον

Σε κλοιό μέτρων και ακυρώσεων οι εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και μαζικές ακυρώσεις σε εορταστικές εκδηλώσεις, νυχτερινή διασκέδαση και ταξίδια έρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τουλάχιστον 8.000 πτήσεις να έχουν ακυρωθεί λόγω υποχρεωτικής αναρρωτικής άδειας προσωπικού, που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και με 60 κρουαζιερόπλοια «ομήρους» της Όμικρον.

Το νέο στέλεχος του κορονοϊού αλλάζει άρδην τα σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε αρκετές χώρες να έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 26/12 ή τις 27/12 μειώνοντας αισθητά ή ακόμα και δραματικά την κίνηση στους δρόμους των ευρωπαϊκών Μητροπόλεων και ρίχνοντας πρόωρη αυλαία στη λειτουργία των  χώρων εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης.

Η Γερμανία βάζει λουκέτο στα νυχτερινά κέντρα και θέτει αριθμητικό περιορισμό τα 10 άτομα στις συγκεντρώσεις ακόμα και εμβολιασμένων ατόμων, με τα παιδιά έως και 13 ετών να εξαιρούνται από το μέτρο και από το…μέτρημα.

Η Αυστρία που είχε πρώτη προχωρήσει σε πρόωρο lockdown αρχές Δεκεμβρίου για να «σώσει» τα Χριστούγεννα, θέτει ξανά σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα με συνέπεια να αδειάζουν οι δρόμοι της Βιέννης και των άλλων πόλεων, γεγονός που  δημιουργεί απόκοσμες εικόνες στην καρδιά της εορταστικής περιόδου.

Η Γαλλία ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την ισχύ του πράσινου πάσου, έχοντας ήδη επιβάλλει εδώ και μέρες περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δηλώνει για πρώτη φορά έτοιμος να σκεφτεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως επισημαίνει μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη φλαμανδόφωνη εφημερίδα «De Zondag».

Το Βέλγιο έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο  συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των ανθρώπων του πολιτισμού, καθώς από τις 26 Δεκεμβρίου, έχουν κλείσει κινηματογράφοι, θέατρα και όλοι οι χώροι του θεάματος, παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνταν, προκειμένου  να μπει ένα ανάχωμα στην ιλιγγιώδη αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον.   

Στην Αγγλία, μια χώρα που ίσως και λόγω Brexit δεν εναρμονίζεται με την κοινή αντίληψη και λήψη μέτρων από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πρόσθετοι περιορισμοί  πριν την Πρωτοχρονιά. Έτσι, ισχύει μόνο η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, εξαιρουμένης της εστίασης, η προτροπή για τηλεργασία και η υποχρέωση για επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού rapid τεστ για είσοδο σε ορισμένους χώρους με μεγάλη πλήθη.

Ωστόσο, στα άλλα τρία μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου επικρατεί μεγαλύτερος σκεπτικισμός για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον, με συνέπεια στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία να έχουν τεθεί περιορισμοί στις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και να ισχύουν παράλληλα και άλλοι περιορισμοί όπως το κλείσιμο των νυχτερινών κλαμπ διασκέδασης.

Ακυρώνονται εορτασμοί και πυροτεχνήματα

Βουβός και λιγότερο φωτεινός θα είναι φέτος ο καθιερωμένος εορτασμός της Πρωτοχρονιάς με ολοένα και περισσότερες χώρες να ακυρώνουν τις δημόσιες εξωτερικές εκδηλώσεις αλλά και τα εορταστικά πυροτεχνήματα. Στη Γερμανία, με απόφαση  του καγκελάριου Όλαφ Σολτς δεν θα γίνει επίδειξη πυροτεχνημάτων στο Βερολίνο, ούτε στο Μόναχο ή τη Φρανκφούρτη. Οι εορτασμοί για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ακυρώνονται και στη Σκωτία, αλλά και στο Λονδίνο παρότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν δείχνει μέχρι τώρα μεγάλη προθυμία να  πάρει περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο η καθιερωμένη γιορτή στην Πλατεία Τραφάλγκαρ δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της Όμικρον. Ο δήμαρχος Σαντίκ Καν δήλωσε πως η ασφάλεια όλων των Λονδρέζων προέχει, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στο Παρίσι ακυρώθηκε η παραδοσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων πάνω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, ανακοίνωσε ότι όλα τα μεγάλα πάρτι ακυρώνονται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενώ συνέστησε και στους εμβολιασθέντες να κάνουν self test πριν συναντηθούν για το ρεβεγιόν. Και στη γειτονική μας Ιταλία, η Ρώμη και άλλες πόλεις αποφάσισαν να ακυρώσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο Σίδνεϊ, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, αλλά οι επισκέπτες θα χρειάζονται εισιτήρια για να παραστούν.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στις ΗΠΑ, με εισιτήριο θα παραστεί μικρότερο πλήθος στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Νέας Υόρκης στην πλατεία Times, ενώ στο Los Angeles και στο Las Vegas δεν ακυρώνεται η ρίψη πυροτεχνημάτων, από τις ταράτσες των ξενοδοχείων-καζίνο. Πάντως, ο σύμβουλος Δημόσιας Υγείας του Τζο Μπάινετν, Άντονι Φάουτσι, συνέστησε σε όλους τους Αμερικανούς να ακυρώσουν τα  πρωτοχρονιάτικα πάρτι που είχαν προγραμματίσει, καθώς τα κρούσματα της Όμικρον έχουν εκτροχιαστεί, ενώ έχουν 4πλασιστεί οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία Παίδων των Ηνωμένων Πολιτειών.  

Εντός των συνόρων, όλοι οι επιστήμονες προτρέπουν τους πολίτες να κάνουν γρήγορα τη 3η δόση - κάτι που έχει ήδη το 75,6% των δικαιούχων της αναμνηστικής δόσης, με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης να επισημαίνει πως ένα στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορά παιδιά ή άτομα νεαρής ηλικίας και πως δεν έχει πια νόημα η συζήτηση περί τείχους ανοσίας, τώρα πλέον με την  επικράτηση της Όμικρον και πως το ζητούμενο είναι να εμβολιαστεί με τις 3 δόσεις όσο το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 90% των ατόμων άνω των 60 ετών, ώστε ακόμα και με την υπερμετάδοση της Όμικρον  να είναι διαχειρίσιμη η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς εξελίσσεται η λοίμωξη με το νέο στέλεχος σε ανθρώπους γηρασμένους, με υποκείμενα νοσήματα όταν είναι ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με δύο δόσεις.