Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία -  Επιστράτευση και προειδοποίηση ΗΠΑ για ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία - Επιστράτευση και προειδοποίηση ΗΠΑ για ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών

Την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας από αύριο, Πέμπτη και για διάστημα 30 ημερών, αλλά και προϋπολογισμό για πολεμικές δαπάνες, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία, ενέκρινε, η ουκρανική βουλή, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώθηκε μερική επιστράτευση.

Πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και περιμετρικά των ουκρανικών συνόρων, ενώ διεθνή ΜΜΕ που επικαλούνται πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ουκρανό πρόεδρο για ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών, με πιθανή είσοδο από την πόλη Χάρκοβο.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην επικράτεια της Ουκρανίας το οποίο εγκρίθηκε σήμερα, προβλέπει και τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

«Ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, εξέδωσα διάταγμα για τη στρατολόγηση εφέδρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητα του ουκρανικού Στρατού» σημείωσε ο Ζελένσκι με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ήδη περίπου 36.000 έφεδροι, ηλικίας από 18 – 60 ετών, έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου.

Παράλληλα εγκρίθηκε η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, η εισαγωγή τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, η απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Επίσης, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το βράδυ ότι ενισχύεται η  ασφάλεια της Μαριούπολης, μιας μεγάλης πόλης που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς.

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τους επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων και των δημάρχων με αντικείμενο την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλο το ουκρανικό έδαφος, εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν λεπτομερώς τα σχέδια δράσης τους υπό διάφορες καταστάσεις, την οργάνωση της δουλειάς των νοσοκομείων, τις ενέργειες των στρατιωτικο-πολιτικών διοικήσεων στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και την ενίσχυση της ασφάλειας της Μαριούπολης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα, ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας

Δύο ξεχωριστές πομπές στρατιωτικών οχημάτων με 9 τανκ, φορτηγά, βυτιοφόρα και οχήματα μεταφορά προσωπικού χωρίς αναγνωρίσιμα διακριτικά κινούνταν προς την πόλη Ντoνέτσκ, προερχόμενα από τα ρωσικά σύνορα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες, χωρίς να τις κατονομάζει.

Η μία πομπή περιλαμβάνει εννέα τανκς και ένα όχημα μεταφορά προσωπικού, ενώ η άλλη αποτελείτο από φορτηγά και βυτιοφόρα καυσίμων, ανέφερε ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι περίπου το 80% των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται στα σύνορα της Ουκρανίας και είναι σε θέση μάχης, επικαλούμενο πληροφορία από υψηλόβαθμο αξιωματούχου στο.  Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για μια εισβολή», αναφέρει ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πως οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται «πολύ κοντά» στα ουκρανικά σύνορα, ακόμα και σε «πέντε χιλιόμετρα».

Ο Λετονός πρωθυπουργός δήλωσε στο δίκτυο CNN ότι η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρει άρματα μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις  στην  Ανατολική Ουκρανία. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου, ο Πούτιν μετακινεί πρόσθετες δυνάμεις και άρματα μάχης στα κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς», είπε ο πρωθυπουργός της Λετονίας. «Με οποιονδήποτε ορισμό, αυτό είναι εισβολή κατά κυρίαρχου εδάφους σε μια γειτονική χώρα».

Όπως μετέδωσε το ίδιο ειδησεογραφικό δίκτυο, δύο άλλες πηγές που γνωρίζουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι επιπλέον ρωσικά στρατεύματα διέσχισαν στην πραγματικότητα τα σύνορα στην περιοχή του Ντονμπάς από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τις δύο περιοχές και εξέδωσε εντολή για την ανάπτυξη «ειρηνευτικών» στο Ντονμπάς την Τρίτη.

Επίσης δημοσίευμα και του Newsweek, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο πως η Ρωσία ετοιμάζει γενικευμένη επίθεση εντός των επόμενων 48 ωρών.

Σύμφωνα με στρατιωτικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, δόθηκε στους συμμάχους μια παρόμοια αξιολόγηση πληροφοριών προειδοποίησης για επικείμενη επίθεση. Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι «κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα» τι πρόκειται να κάνει ο Πούτιν.

«Τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εντοπίστηκαν γεωγραφικά και αναλύθηκαν από το CNN τις τελευταίες ημέρες δείχνουν μια συνεχιζόμενη συγκέντρωση τεθωρακισμένων και οχημάτων υποστήριξης σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων πέρα ​​από τα σύνορα στη Ρωσία», ανέφερε το CNN

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αναμένουν χερσαία εισβολή και αεροπορικές επιδρομές σε περίπτωση που η Ρωσία εξαπολύσει επίθεση.

«Ρωσικοί πύραυλοι και βόμβες θα πέσουν σε όλη την Ουκρανία. Οι επικοινωνίες θα παρεμποδιστούν. Οι κυβερνοεπιθέσεις θα κλείσουν βασικούς ουκρανικούς θεσμούς», είπε ο Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιγράφοντας πώς οι ΗΠΑ πίστευαν ότι θα εκτυλισσόταν μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ρωσικά τανκς και στρατιώτες θα προχωρήσουν σε βασικούς στόχους που έχουν ήδη εντοπιστεί και χαρτογραφηθεί σε λεπτομερή σχέδια».

Ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έδωσε εντολή, μεταξύ άλλων, ώστε 12 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι που σταθμεύουν στο Στεφανοβίκειο να μεταφερθούν σε βάσεις στην Πολωνία εκεί όπου συγκεντρώνονται οι περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις, έγινε γνωστό από το Reuters.

Ουκρανία: Κυβερνητικοί ιστότοποι και τράπεζες δέχτηκαν μαζική κυβερνοεπίθεση

Πολλοί επίσημοι ιστότοποι κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών μπήκαν στο στόχαστρο μιας νέας κυβερνοεπίθεσης σήμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτούς, ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μιχαΐλο Φιοντόροφ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή ξεκίνησε αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία των ιστοσελίδων πολλών τραπεζών και υπουργείων της Ουκρανίας.

Οι ιστότοποι του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργικού συμβουλίου ήταν μη προσβάσιμοι. Ο Φιοντόροφ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ιστότοποι κατάφεραν «να ανακατευθύνουν τα αιτήματα πρόσβασης σε άλλον πάροχο ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία».

Η προέλευση αυτής της επίθεσης άρνησης παροχής υπηρεσίας (DDos) δεν έχει διευκρινιστεί.

Τον Ιανουάριο ουκρανικοί κυβερνητικοί ιστότοποι μπήκαν στο στόχαστρο μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας. Τότε, οι αρχές ανέφεραν ότι διαθέτουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές στρατηγικής σημασίας για την Ουκρανία είναι ένα από τα σενάρια που έχουν αναφερθεί προάγγελος ότι θα αποτελούσε προάγγελο μιας «κλασικής» στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.