Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος - Δύσκολη η κατάσταση στην Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος - Δύσκολη η κατάσταση στην Κεφαλονιά

Δύσκολη παραμένει και σήμερα η κατάσταση από τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα είναι οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.

 

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13-08-2017. 

Την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες και την εφαρμογή του σχεδίου "Ξενοκράτης" είχε ζητήσει ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου. 

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, στο χωριό του Αγαλά, η πυρκαγιά έφτασε περίπου 500 μέτρα από το πρώτα σπίτια του χωριού.

Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ανάμεσα σε σπίτια, βίλες και εστιατόρια, με αποτέλεσμα ο κόσμος που βρίσκεται εκεί να τρομοκρατηθεί, αλλά με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών έχουν γίνει «στάχτη», ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

«Στόχος εμπρηστών η Ζάκυνθος»

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, τόνισε ότι "φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο εχθές είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον Άγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο".

"Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή".

Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές στην περιοχή Δοριζάτα, στην περιοχή Καραβάδος, στην περιοχή Σβορωνάτα

Κέρκυρα

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν σε διάστημα λιγότερο των δύο ωρών το βράδυ της Κυριακής στην Κέρκυρα, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί. Για εμπρησμούς έκανε λόγο ο δήμαρχος της Κέρκυρας.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου SOOC

Διαβάστε Περισσότερα