Σε ευρωπαϊκή τροχιά η Σερβία

Σε ευρωπαϊκή τροχιά η Σερβία

Η Σερβία τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα στην πορεία προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι είναι "πολύ βέβαιος" ότι τα πρώτα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ μπορεί να ανοίξουν το τρέχον έτος.

   "Πιστεύω ότι εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για να ανοίξουν αυτή τη χρονιά τα διαπραγματευτικά κεφάλαια" τόνισε ο κ. Χαν, παρουσιάζοντας τις εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

   Η Σερβία παρέμεινε ενεργά προσηλωμένη στο στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ και για το στόχο αυτό εξακολουθεί υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, τονίζεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

   Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι στη Σερβία είναι σε εξέλιξη φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την προσδοκία ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

   Εκτίμησε ότι υπήρξε πρόοδος και στο διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, ενώ αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση είπε ότι η Σερβία "ενήργησε σχετικά καλά".

   Όσον αφορά το Κόσοβο, ο Επίτροπος της ΕΕ παρατήρησε ότι αυτό τον χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις και ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα έπρεπε να λάβει δύσκολες αποφάσεις, όπως η συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου και εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου" και η συμφωνία με το Βελιγράδι στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

   Ο Γιοχάνες Χαν ανέφερε ότι η πολιτική κατάσταση στο Κόσοβο τους τελευταίες έξι μήνες είναι σε αδιέξοδο και ότι οι εκλογές εμπόδισαν τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

   Ο ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Ντέιβιντ Μακάλιστερ είπε ότι η έκθεση προόδου δίνει σαφή εικόνα για την πρόοδο και τις κατευθύνσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

   "Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι για τη Σερβία να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό τα πρώτα διαπραγματευτικά κεφάλαια" ανέφερε ο κ. Μακάλιστερ και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ήρθε ο καιρός γι αυτό.

   Τότε θα αρχίσει το πραγματικό έργο, είπε και ζήτησε από τον κ. Χαν να απαντήσει αν τα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας - ΕΕ θα ανοίξουν φέτος.

   Στην έκθεση προόδου επισημαίνεται ότι, παρά το βελτιωμένο νομικό πλαίσιο, η κατάσταση όσον αφορά το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι ακόμα ικανοποιητική.

   Όσον αφορά την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης υπογραμμίζεται ότι συνδέεται κυρίως με τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και στη χρηματοδότησή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ