Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Άγιο Όρος, Χαλκίδα και Κόνιτσα

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Άγιο Όρος, Χαλκίδα και Κόνιτσα

Μαίνονται αυτή την ώρα τρία πύρινα μέτωπα: στο Άγιο Όρος, στην Καλογρίτσα Χαλκίδας και στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Παράλληλα, οριοθετήθηκαν, σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι πυρκαγιές στην περιοχή Βασιλική στη Λακωνία και στην Παλαιά Επίδαυρο Αργολίδας. 

Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων οριοθετήθηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Όσον αφορά στη φωτιά στον Άγιο Όρος, στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 115 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, ενώ από αέρος θα συνεχίσουν να συνδράμουν, μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Η φωτιά ξεκίνησε από έναν ελαιώνα ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Κωνσταμονίτου, καίει αγροτοδασική έκταση, ενώ δεν απειλούνται περιοχές με πληθυσμό ή εγκαταστάσεις.

Στο μέτωπο που καίει σε αγροτοδασική έκταση κοντά στην πόλη της Χαλκίδας, ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ο καπνός έχει περιορίσει αισθητά την ορατότητα στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστκές δυνάμεις περιόρισαν την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς στη Χαλκίδα και πλέον έχει απομείνει ένα μέτωπο προς τη Νέα Λάμψακο, στο οποίο επιχειρεί το σύνολο των μέσων. Στα 2 από τα 3 μέτωπα της φωτιάς, επίγειες και εναέριες δυνάμεις έχουν κυκλώσει τις φλόγες και αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται περισσότερο με τις αναζωπυρώσεις περιμετρικά, ενώ 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη συνεχίζουν τις πτήσεις στα κρίσιμα σημεία των μετώπων.

Σύμφωνα με κατοίκους, η φωτιά είχε χωριστεί σε τρία μέτωπα καθώς κινείται προς Νέα Λάμψακο. Το ένα ανηφορίζει τον λόφο, το άλλο κατευθύνεται νότια και το τρίτο δυτικά. Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Χαλκίδα, σε αγροτοδασική έκταση πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, στην περιοχή του παλιού πεδίου βολής.

Στο σημείο έχουν φτάσει δασοκομάντος της πυροσβεστικής αλλά και πυροσβέστες με επίγεια μέσα, ενώ συνεχίζουν τις ρίψεις τους τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής που είναι στην πρώτη γραμμή, «αν περιοριστεί η φωτιά σε εκείνο το σημείο, δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για να την ελέγξουμε στη συνέχεια».

Τέλος, αρχίζει και καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους καπνούς μέσα στην πόλη της Χαλκίδας και την παραλιακή ζώνη.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα και 2 αεροπλάνα της Πυροσβεστικής. 

Επιπλέον, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Αμάραντος (θέση Λεύκα) στην Κόνιτσα Ιωαννίνων επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλική, του δήμου Σπάρτης, στη Λακωνία.

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις που μπορεί να εκδηλωθούν.

Στο μεταξύ, άμεσα οριοθετήθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης η φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή της Παλαιάς Επιδαύρου, στην Αργολίδα.

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 14 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να προλάβουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.