Σε εξέλιξη η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και ανέμους - Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και ανέμους - Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα

Ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 11/12 καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους οκτώ σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί του Σαββάτου, καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά).

Σοβαρά προβλήματα σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία 

Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από νωρίς το πρωί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις.

«Συνεργεία της περιφέρειας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και όλοι παραμένουμε σε επιφυλακή» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης.

Στην Αχαΐα τα εντονότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Μπονάνο εντοπίζονται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στον Αλισσό, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στην περιοχή της Αιγιαλείας καθώς παρατηρείται άνοδος της στάθμης των υδάτων σε χείμαρρους της περιοχής.

Προληπτική εκκένωση κατοίκων στο Μεσολόγγι

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Εκκενώνεται οικισμός στο Αγρίνιο

Προβλήματα στο Αγρίνιο έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία, με την στάθμη του νερού στη λίμνη Λυσιμαχία να έχει ανέβει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πριν λίγο  ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, να δώσει εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η εκκένωση είναι προοληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

«Φούσκωσαν» ποταμοί και χείμαρροι στην Καρδίτσα

Επικίνδυνα έχουν "φουσκώσει" οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις

Προβλήματα στην Ήπειρο

Έχουν σημειωθεί αρκετά προβλήματα στην Ήπειρο. Στον Καλαμά η κατάσταση αντιμετωπίζεται με άνοιγμα του φράγματος κι έτσι αποφεύγονται έντονα πλημμυρκά φαινόμενα. Σε δύσκολη κατάσταση είναι και η Αμμουδιά της Πρέβεζας όπου πέρασε τα όρια ασφαλείας η στάθμη στον ποταμό Αχέροντα.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των νοτίων προαστίων

Παράλληλα, προβλήματα παρατηρήθηκαν στην ηλεκτροδότηση των νοτίων προαστίων, αφού οι ισχυροί άνεμοι ρίχνουν κλαδιά σε γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός συστήματος όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ. 

Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται στην Βούλα, την Βουλιαγμένη και την Άνω Γλυφάδα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς, οι διακοπές αντιμετωπίζονται με χρόνο αποκατάστασης από 20 λεπτά έως μια ώρα.

Οι πολίτες που κινούνται θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  καθώς οι άνεμοι είναι θυελλώδεις και ειδικά στις παραλιακές περιοχές τα κύματα έχουν βγει μέχρι το πεζοδρόμιο.

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η θέση του κέντρου του βαρομετρικού χαμηλού (με “L”) καθώς και οι νεφικοί σχηματισμοί που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χώρου στις 08:00 τοπική ώρα.

H  Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) είχε προειδοποιήσει από χθες για νέο κύμα κακοκαιρίας. 

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ ανακοίνωσε ότι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (09/12) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11/12) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα, όπως τονίζει η ΕΜΥ, στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο. Η κακοκαιρία θα φέρει επίσης ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Προειδοποίηση της Γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με μήνυμα στο 112 καλώντας τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, της Ηπείρου, περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Παράλληλα, το υπουργείο, σε συνέχεια των σχετικών προβλέψεων, καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

  - Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

  - Μη διασχίζετε, για κανένα λόγο, χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτήν τη θέση. Για κανέναν λόγο.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στα υπόλοιπα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, οι οποίες στα βορειοδυτικά θα είναι πυκνές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά στα πελάγη 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση από τα δυτικά και θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 10 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο ,τη δυτική Στερεά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου. Τα έντονα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 9 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρά, από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά στα ανατολικά και νότια θαλάσσια - παράκτια 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα βόρεια.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά και νότια έως 9 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 12-12-2021
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και
ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη
τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 7 , στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας .
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες . Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ στα βόρεια βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5, στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και βαθμιαία στα νότια έως 9 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.