Σε επιφυλακή οι Αρχές – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι την Κυριακή

Σε επιφυλακή οι Αρχές – Καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι την Κυριακή

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, ενώ επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Η κακοκαιρία με το όνομα «Γηρυόνης» αναμένεται να πλήξει σταδιακά τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς επίσης με πολύ θυελλώδεις νοτιάδες από την Κυριακή έως την Τρίτη. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo επισημαίνει ότι κατά το επόμενο τριήμερο θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ σε Θάσο και Χαλικδική οι κάτοικοι μετράνε τις πληγές τους από τη χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις την Κυριακή, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ενώ εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, ένα μέτωπο ισχυρότατων καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Τέλος, από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, ένα τρίτο κύμα τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα επηρεάσει κυρίως τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας.
Μεγάλες καταστροφές σε Θάσο και Χαλκιδική

Στο μεταξύ οι καταρρακτώδεις βροχές του Σαββάτου προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στη Θάσο και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.









Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους παρασύροντας αυτοκίνητα  ρέματα και αρδευτικά κανάλια υπερχείλισαν, ενώ πολλά σημεία του οδικού δικτύου δεν είναι προσβάσιμα. Μάλιστα χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν κάτοικοι σε οικισμούς όπου το νερό μπήκε κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους και ήταν αδύνατη η μετακίνησή τους.

Στη Θάσο εστάλησαν ενισχύσεις από την Καβάλα με άντρες, οχήματα και άλλα μηχανήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης επισήμανε ότι ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα διοχετεύεται προς τη θάλασσα ενώ λόγω των φερτών υλικών που παρασύρει δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μέσα στους οικισμούς του νησιού. Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο 48ωρο το νησί της Θάσου συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.