Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Η πρώτη γενική απεργία με κυβέρνηση αριστεράς πραγματοποιείται σήμερα με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να καλούν σε πανελλαδική συμμετοχή τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα το πρωί, έχουν προγραμματιστεί δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 και από το ΠΑΜΕ  στην Ομόνοια στις 10:30. Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα λάβουν χώρα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή εργαζομένων κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου.

Ποιοι απεργούν

-Δημόσιος Τομέας: Απεργεί όλο το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ) καθώς και οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίεςκαι οι εκπαιδευτικοί του δημοσίου.

-Συγκοινωνίες: Ακινητοποιημένοι θα μείνουν οι συρμοί του μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι στο μέσο θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, από την έναρξη της βάρδιας έως και τις 9:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας. Ο ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. και από 4.00 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Τέλος, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρένα του ΟΣΕ καθώς και του Προαστιακού λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

-Πλοία: Χωρίς δρομολόγια πλοίων θα μείνουν την Πέμπτη, όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στα λιμάνια και η πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας εξαιτίας της πολυήμερης απεργίας των εργαζόμενων στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, που αντιδρούν στην ένταξη του ταμείου τους σε ενιαίο φορέα ασφάλισης.

-Πτήσεις: Ακυρώσεις πτήσεων θα υπάρξουν σήμερα, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια, λόγω της 24ωρης απεργίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ, αλλά και της ΟΣΥΠΑ.

-Νοσοκομεία: Θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της συμμετοχής στην απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Επίσης, στην απεργία συμμετέχει και το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που επίσης θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Σε απεργία έχει καλέσει τους οδοντίατρους και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα κατά τόπους συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα.

-Μουσεία-Αρχαιολογικοί χώροι: Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Έτσι, θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι.

-ΜΜΕ: Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι και όλα τα σωματεία του Τύπου. Ως αποτέλεσμα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, έως και τις 6:00 το πρωί της Παρασκευής. Λόγω της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις ίδιες ώρες δεν θα ανανεώνεται η ροή του Πρακτορείου. Εξαιρούνται μόνο οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν το απεργιακό δελτίο. Επιπλέον, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα έχουν δικαίωμα προβολής δύο δεκάλεπτων δελτίων ειδήσεων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις.

-Φαρμακεία: Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας με εξαίρεση τα εφημερεύοντα ενώ στην απεργία συμμετέχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι  (έμποροι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι).

O ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε απεργία κατά του...ΣΥΡΙΖΑ!

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη γενική απεργία που προκήρυξαν τα συνδικάτα την Πέμπτη 12 Νοέμβρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι σήμερα, εν μέσω διαπραγματεύσεων, τα αιτήματα των εργαζομένων και συνολικά η εργατική κινητοποίηση, αποκτούν ιδιαίτερη κρισιμότητα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τους εκβιασμούς οικονομικών και πολιτικών κέντρων εντός και εκτός Ελλάδας. Προσθέτει ότι οι αγώνες απέναντι στις αντιλαϊκές, ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζονται ακόμα πιο δυναμικά. Διεκδικούμε, σημειώνει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής, τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στην εργασία, την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τη διατήρηση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την προστασία της πρώτης κατοικίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους.

-Διαβάστε ακόμα:

Ακυρώσεις πτήσεων από την Aegean και την Olympic λόγω απεργίας