Σε απελευθέρωση ομήρου των ανταρτών του ELN «ελπίζει» η κυβέρνηση της Κολομβίας

Σε απελευθέρωση ομήρου των ανταρτών του ELN «ελπίζει» η κυβέρνηση της Κολομβίας

Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ο Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, δήλωσε σήμερα ότι «ελπίζει» πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα αφεθεί ελεύθερος ένας όμηρος των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), ο πρώην βουλευτής Οντίν Σάντσες, κάτι που η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος χαρακτηρίζει απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει επίσημα η ειρηνευτική διαπραγμάτευση με την οργάνωση αυτή.

«Ελπίζω ότι η απελευθέρωση του κ. Σάντσες θα γίνει γρήγορα, στο τέλος αυτής της εβδομάδας», τόνισε ο Βιγέγκας σε δηλώσεις του στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio Nacional, διευκρινίζοντας ότι «το πρωτόκολλο για αυτή την απελευθέρωση έχει αρχίσει» από μέρους των αρχών, οι οποίες συνεργάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), σε στελέχη της οποίας παραδίδονται οι όμηροι.

Από τη δική του πλευρά ο Πάμπλο Μπελτράν, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN, δήλωσε πως οι αντάρτες θα δώσουν το Σάββατο πληροφορίες που θα επιτρέψουν να αφεθεί ελεύθερος ο Σάντσες, πρώην βουλευτής της επαρχίας Τσόκο (βορειοδυτική Κολομβία).

«Αυτό το Σάββατο, θα δημοσιοποιήσουμε τις πρώτες πληροφορίες για την έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης του Οντίν», ανέφερε ο Μπελτράν, σύμφωνα με έναν λογαριασμό των ανταρτών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@ELN_ RANPAL).

Η κυβέρνηση και ο ELN -η τελευταία οργάνωση ανταρτών που παραμένει εν δράσει στην Κολομβία μετά τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην κυβέρνηση Σάντος και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) τον Νοέμβριο- ανακοίνωσαν τη 18η Ιανουαρίου πως η λεγόμενη δημόσια φάση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων θα αρχίσει την 7η Φεβρουαρίου στο Κίτο, την πρωτεύουσα του γειτονικού Ισημερινού, μετά τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες που διεξάγονταν μυστικά από τον Ιανουάριο του 2014.

Τα δύο μέρη ανακοίνωσαν επίσης ότι συμφώνησαν ότι ο Σάντσες θα είναι ελεύθερος τη 2η Φεβρουαρίου και πως η κυβέρνηση θα απονείμει χάρη σε δύο αντάρτες του ELN που είχαν φυλακιστεί για αδικήματα πολιτικού χαρακτήρα και ότι θα ονομάσει δύο άλλα στελέχη της οργάνωσης μέλη της ομάδας των διαπραγματευτών.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσουν την 27η Οκτωβρίου, αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή αφού ο ELN δεν άφησε ελεύθερο τον Οντίν, 61 ετών, ο οποίος παραδόθηκε οικειοθελώς στους αντάρτες για να αφεθεί ελεύθερος ο άρρωστος αδελφός του, όμηρος των ανταρτών επί μια τριετία.

Ο πρόεδρος Σάντος ελπίζει να συναφθεί μια συμφωνία ειρήνης με τον ELN και ότι η χώρα να γνωρίσει μια «απόλυτη ειρήνη» έπειτα από 52 χρόνια πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ