Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της Γαλλίας με τον νέο νόμο Macron

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της Γαλλίας με τον νέο νόμο Macron

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα το σχέδιό της για την αγορά εργασίας, που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα και ενισχύει σημαντικά την ευελιξία από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη σημαντική αναμέτρηση του για τον Emmanuel Macron στο εσωτερικό, από την οποία θα κριθούν πολλά για την μελλοντική του πορεία. Πολύ περισσότερο καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 40% έναντι 57% που ήταν στην αρχή της θητείας του, πριν από μόλις ένα τρίμηνο.

Το «πακέτο», όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Muriel Penicaud, περιέχεται σε ένα κείμενο 150 σελίδων και περιλαμβάνει περίπου 60 μέτρα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα, είναι η δυνατότητα των επιχειρήσεων να παρακάμπτουν τις κλαδικές και εθνικές συλλογικές συμβάσεις και να συνάπτουν επιχειρησιακές, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενούς τους -κάτι που φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί καταρχήν (και μάλλον πιλοτικά) σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 υπαλλήλους.

Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία που θα διέπει τις απολύσεις, με αντάλλαγμα υψηλότερες αποζημιώσεις -οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάνουν τους 3 μισθούς για δύο χρόνια απασχόλησης στην επιχείρηση και θα αυξάνονται σταδιακά. Επίσης, διευρύνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και η χρήση του ελαστικού ωραρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιδοτεί γενναιόδωρα την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων.

Αν και οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων δεν ήταν θετικές, τα περισσότερα -πλην της CGT, που ελέγχεται από το ΚΚ Γαλλίας και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας- ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργίες και διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα, ούτε θα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που οργανώνονται το επόμενο διάστημα: Στις 12 Σεπτεμβρίου από τη CGT και στις 23 του ίδιου μήνα από τον ηγέτη της Αριστεράς, Jean-Luc Melenchon.

Όσον αφορά στην κοινή γνώμη, δημοσκόπηση που έγινε χθες γνωστή δείχνει ότι αν και οι εννιά στους δέκα Γάλλους συμφωνούν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το 60% δηλώνει ότι ανησυχεί για τα σχέδια του Macron και της κυβέρνησής του.

«Είναι μια μεταρρύθμιση φιλόδοξη, ισορροπημένη και δίκαιη. Το δικαίωμα στην εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας και θα συνεχίσει να κυριαρχεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Edouard Philippe, κατά τη συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε δε ότι οι άξονες των προτάσεων που κατατέθηκαν έχουν στόχο να αναπληρώσουν το επί χρόνια χαμένο έδαφος -κάνοντας, έτσι, αναφορά στις προσπάθειες των προηγούμενων προέδρων και κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε ανάλογες αλλαγές, που όμως είτε εγκαταλείφθηκαν είτε απέτυχαν.

Από την πλευρά του, ο Macron είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Le Point, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου: «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας σηματοδοτούν ένα ευρύ μετασχηματισμό και, όπως έχω υποσχεθεί, πρέπει να είναι φιλόδοξες και επαρκώς αποτελεσματικές ώστε να συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία» -προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ε.Ε. που δεν έχει καταπολεμήσει τη μαζική ανεργία».