Σαρλ Μισέλ: Έρχονται νέες κυρώσεις που θα κάμψουν τη «ρωσική πολεμική μηχανή»

Σαρλ Μισέλ: Έρχονται νέες κυρώσεις που θα κάμψουν τη «ρωσική πολεμική μηχανή»

Νέες κυρώσεις της ΕΕ θα κάμψουν τη «ρωσική πολεμική μηχανή» έρχονται, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καθώς η Γερμανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει το εν λόγω σχέδιο της Κομισιόν.

Η πρόταση για τη σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί από τους πρεσβευτές των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη, με τα πιο εξαρτημένα μέλη, όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, να ζητούν εξαιρέσεις.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των εισαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ, αν και το επίπεδο εξάρτησης ποικίλλει μεταξύ των κρατών-μελών. Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι είναι σε θέση να καταργήσει εντελώς τη χρήση του «μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τις κυρώσεις. «Το θέμα είναι απλό, ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, γιατί κανείς δεν μπορεί να περιμένει από εμάς να επιτρέψουμε το τίμημα του πολέμου [στην Ουκρανία] να το πληρώσουν οι Ούγγροι».