Σαρηγιάννης - Κορονοϊός: Κορύφωση με 31.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου

Σαρηγιάννης - Κορονοϊός: Κορύφωση με 31.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου

Βρισκόμαστε σε αύξηση της πανδημίας επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι ορισμένα στοιχεία έχουν αναθεωρηθεί. Όπως είπε, ο αριθμός αναπαραγωγής είναι στο 1,05 από το 0,67 που είχαμε φτάσει ως ελάχιστο. Αν δούμε τις επιμέρους αλλαγές των κρουσμάτων, σχεδόν σε όλη τη χώρα έχουμε αυξητική πορεία αυτή την στιγμή, ανέφερε.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός του υποτετραπλασιασμού του ρυθμού του εμβολιασμού στην τρίτη δόση. Στις αρχές του χρόνου, κατά μέσο, γίνονταν 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα με τρίτη δόση. Αν αυτό συνεχιζόταν θα είχαμε πραγματικά την ταχεία εξέλιξη της αποκλιμάκωσης, τόνισε. "Αυτό αυτή την στιγμή έχει πέσει σε κάτω από 25.000 ο ημερήσιος εβδομαδιαίος μέσος όρος”, όπως ανέφερε.

Ενδεικτικά σημείωσε ότι κυκλοφορούν κάθε μέρα στην κοινότητα τέσσερις φορές περισσότεροι συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στην μόλυνση από κορονοϊό.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών. Προέβλεψε κορύφωση της πανδημίας στο τέλος Φεβρουαρίου με 31.000 κρούσματα.

Λίγα κρούσματα τον Απρίλιο


Ο κ. Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι τέλη Μαρτίου θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, είπε χαρακτηριστικά: “Ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα έχουμε κορύφωση της επιδημίας, με περίπου 31.000 κρούσματα ημερησίως. Μετά από αυτό μιλάμε όντως, για αποκλιμάκωση, με δεδομένο όμως ότι θα αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, έστω με αυτό τον χαμηλότερο ρυθμό”. Επιπρόσθετα είπε ότι θα έχουμε χαμηλά κρούσματα τον Απρίλιο, αν όχι για μηδενικά

“Με τη στάση μας είναι σαν να έχουμε κλοτσήσει την μπάλα για δύο – τρεις εβδομάδες πιο πίσω. Αυτό χάσαμε με τη μείωση του ρυθμού εμβολιασμού. Μπορούμε να το ανακτήσουμε. Είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε αυτό αν αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα παιδιά αποτελούν δεξαμενή μολύνσεων


Για τα αυξημένα κρούσματα μολύνσεων σε παιδιά μίλησε από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας, επισημαίνοντας ότι “αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν. Οι παιδίατροι το θεωρούν απαραίτητο. Τα ελληνόπουλα, σε σχέση με άλλες χώρες, είναι εμβολιασμένα σε μικρό αριθμό. Τα παιδιά δεν έχουν κανένα κίνδυνο αν εμβολιαστούν. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι γονείς. Είναι μία δεξαμενή μολύνσεων που θα αργήσει να ελαττωθεί όσο τα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα”.

Απαντώντας για το πώς βλέπει να εξελίσσεται η πανδημία του κορονοϊού ο κ. Πουρνάρας δήλωσε ότι οι προβλέψεις είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε υποχώρηση της πανδημίας. “Είναι συνάρτηση των εμβολιασμένων και των ανθρώπων που έχουν νοσήσει. Είναι πολύπλοκο γεγονός. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τρίτη δόση και το πόσο αποτελεσματική δήλωσε πώς “η επικρατούσα άποψη είναι να κάνουμε τρεις δόσεις πλην των ανοσοκατασταλμένων. Αυτή τη στιγμή θεωρούμαστε προστατευμένοι, αν δεν έχουμε άλλα νοσήματα. Πρέπει να εστιάσουμε να κάνει ο κόσμος την πρώτη και δεύτερη δόση. Αν χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη θα το κάνουμε. Πρέπει να εστιάσουμε τη δύναμή μας να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει”, όπως είπε.