Σαρηγιάννης: Από Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες 2ου κύματος στα νοσοκομεία

Σαρηγιάννης: Από Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες 2ου κύματος στα νοσοκομεία

Η πανδημία βρίσκεται σε άνοδο στην Ελλάδα και με βάση τα προγνωστικά μοντέλα δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Η πίεση στο σύστημα υγείας δε θα φανεί άμεσα, ωστόσο από τον Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία, επισήμανε

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής ανέφερε ότι βρισκόμαστε «σε μια αυξητική πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 28 Ιουνίου. Τις τελευταίες 6 μέρες είμαστε σε φάση αυξημένης επιτάχυνσης που περιμένουμε να συνεχιστεί», καθώς είμαστε στο πικ της τουριστικής περιόδου, με τη μεγάλη κινητικότητα να ευνοεί τη μεγάλη διασπορά. «Χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα», τόνισε.

Επιβεβαιώνονται τα προγνωστικά μοντέλα

Με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα, καθώς «περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει να αυξάνεται» ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται αύξηση των διασωληνώσεων, και η δεύτερη «θα είναι πιο γρήγορη από το τελευταίο διάστημα, αφού θα αλλάξει η ηλιακή διαστρωμάτωση των νοσούντων».

Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα φανεί άμεσα, ωστόσο από τον Οκτώβρη μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία. «Το πρόβλημα θα υπάρξει αν δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί», σημείωσε. 

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη λόγω φόβου και αμφιβολιών θα πρέπει να προσεγγιστούν με ειλικρίνεια και όρους διαλόγου. «Θα ήταν χρήσιμο να εξηγείς με ειλικρίνεια και όρους διαλόγου, να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν αμφιβολίες και μετά να συζητήσουμε με βάση αυτές τις αμφιβολίες», είπε χαρακτηριστικά.