Α. Σαμαράς: "Είμαι ακόμα εδώ"

Α. Σαμαράς: "Είμαι ακόμα εδώ"

Η Ισπανική εφημερίδα La Razon δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τίτλο «Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια η οποία πάντα φέρνει καταστροφή».


Στη συνέντευξη αυτή, ο πρώην Πρωθυπουργός δηλώνει παρών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ…


Ερωτηθείς για την ελληνική οικονομία και το αν μπορεί να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι «ελπίζω να επιστρέψει. Αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει αυτό ενόσω οι λαϊκιστές συνεχίζουν να είναι επικεφαλής της χώρας…». Επίσης, σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με τον διάδοχό του, τον Π/Θ Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «επιμένω ότι ο Τσίπρας έχει καταστρέψει τις θετικές προοπτικές  για την Ελλάδα τις οποίες δημιούργησε η κυβέρνησή μου: εξερχόμασταν από μια δημοσιονομική κρίση και αυτός μας γύρισε πίσω. Η οικονομία μας ήταν σε διαδικασία ανάκαμψης ύστερα από 6 επώδυνα έτη ύφεσης και αυτός μας έφερε μια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση».

«Φυσικά είμαι τελείως απογοητευμένος εξαιτίας του, με τον λαϊκισμό που εκπροσωπεί, με όλες τις σκανδαλώδεις υποσχέσεις που έδωσε προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία και με όλα τα ψέματα στα οποία βασίζεται προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Αλλά είμαστε δημοκρατική χώρα και αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας με δημοκρατικό τρόπο».


Ερωτηθείς  κατά πόσο είχε φανταστεί ο ίδιος ότι στην Ελλάδα θα υπήρχαν capital controls και με ποιον τρόπο θα είχε διαχειρισθεί ο ίδιος την κατάσταση, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονταν και οι ελληνικές τράπεζες είχαν περάσει τα απαραίτητα τεστ αντοχής και τον προηγούμενο Νοέμβριο ήταν απόλυτα κεφαλαιοποιημένες.

Η προοπτική της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δημιούργησε φυγή κεφαλαίων και κατά τους πρώτους μήνες [της διακυβέρνησης] του Τσίπρα αυτή η φυγή αυξήθηκε με συνεχή ρυθμό».


Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το «αν θα διαρκέσει κατά τη γνώμη του τέσσερα χρόνια τουλάχιστον  ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και για ποιο λόγο οι ψηφοφόροι της αριστεράς δέθηκαν αυτό το συνασπισμό με τόσες πολλές βασικές διαφορές»,  ο κ. Σαμαράς αναφέρει ότι «δεν πιστεύω ότι θα διαρκέσει τόσο. Οι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν.

Αυτό που συνδέει τα κόμματα του συνασπισμού αυτού δεν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις αλλά η δίψα για εξουσία και έλεγχο. Και αυτό με δυσκολία μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση ενωμένη για μεγάλο διάστημα».


Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τη διαχείριση των προσφύγων εκ μέρους της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς σημειώνει «ότι πρέπει να διαχωρίσουμε μεταξύ των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών. Οι πρόσφυγες προέρχονται από αποδιαρθρωμένα κράτη, από εμπόλεμες ζώνες και οφείλουν να προστατεύονται πάντα.

Όσον αφορά στους παράνομους μετανάστες, εάν δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου θα έπρεπε να επαναπατρίζονται. Και οι δύο πολιτικές θα πρέπει να καθοδηγούνται από την ΕΕ και στο επίπεδο των 28». Για το ίδιο θέμα, ερωτηθείς κατά πόσο κατά τη γνώμη του η ΕΕ έχει χορηγήσει στην Ελλάδα επαρκή βοήθεια, ο κ. Σαμαράς «επισημαίνει το μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών και προσφύγων που έχει δεχθεί η χώρα τους τελευταίους έξι μήνες» και αναφέρει ότι «ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό μόνη της. Χρειαζόμαστε μια συνεκτική και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο ξεπερνά κατά πολύ κάθε κράτος μέλος».


Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου  για το αν θεωρεί ως απειλή για την Ευρώπη την άνοδο κομμάτων όπως το Podemos στην Ισπανία οι οποίοι προσφέρουν εύκολες λύσεις, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι «ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια. Οι εύκολες λύσεις που υπόσχεται πάντα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες, πόλωση των κοινωνιών, παράλυση των οικονομιών και δηλητηρίαση της δημοκρατίας. Ναι, είναι μια μεγάλη απειλή. Και πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ψέματά τους με την αλήθεια…

Ο λαϊκισμός είναι μια ασθένεια αλλά τουλάχιστον είναι ιάσιμη».