Α. Σαμαράς: Ανασύνθεση της πολιτικής με βάση τις μεταρρυθμίσεις

Α. Σαμαράς: Ανασύνθεση της πολιτικής με βάση τις μεταρρυθμίσεις

"Σημαντικό μέρος του λαού ξεγελάστηκε και επέλεξε τον εύκολο δρόμο. Δεν υπάρχει ψέμα ποου να μην είπαν, δεν υπάρχει υπόσχεση που έδωσαν και δεν αποδείχθηκε εξαπάτηση", τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος όμως υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής ο Κυριάκος "το πάει καλά και ισορροπημένα. Όπως πρέπει".

Στη συνέχεια, στην συνέντευξή του στην Καθημερινή, παραδέχεται ότι νικήθηκε από τον λαϊκισμό, ενώ ερωτώμενος για την επόμενη νίκη του Σύριζα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει ότι "μέσα σε μόλις επτά μήνες, ήταν πολύ δύσκολο ο κόσμος να δεχθεί ότι έχει παραπλανηθεί! Αλλά κι αυτό δεν του έλυσε το πρόβλημα. Ούτε δείχνει κάποια επιτυχία. Απόγνωση και αδιέξοδο δείχνει...Όποιος έχει κάνει έργο δεν κάνει εκλογές κάθε τρεις και λίγο. Ασκεί τη διακυβέρνηση. Όποιος κάνει αλλεπάλληλες εκλογές, μάλλον δεν ξέρει που πηγαίνει. Αλλά αν θέλετε να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, για δείτε την φθορά του: Εμείς σε δυόμισι χρόνια δύσκολης διακυβέρνησης χάσαμε 107.000 ψήφους. Ο κ. Τσίπρας μέσα σε επτά μήνες έχασε 320.000 ψήφους! Έχυν τεράστια φθορά μέσα σε μικρό χρόνο, διότι δεν υπάρχει ψέμα που να μην είπαν, δεν υπάρχει υπόσχεση που έδωσαν και δεν αποδείχθηκε ωμή εξαπάτηση".

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στη γιορτή του Σύριζα για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης την κρίνει ως "διχαστική και θλιβερή" και υπογραμμίζει "διχαστική, γιατί απεγνωσμένα ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να φορτώσει στους προηγούμενους τις ευθύνες της καθίζησης την οποία ο ίδιος προκάλεσε και στην οικονομία και στο μεταναστευτικό και στο ασφαλιστικό και παντού". Και "θλιβερή διότι ενώ εμείς βγάζαμε τη χώρα από την κρίση εκείνος την επανέφερε στην κρίση και το πανυγηρίζει κι από πάνω".

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού ότι η οικονομία είναι έτοιμη να απογειωθεί και διερωτάται πώς είναι δυνατόν να απογειωθεί η οικονομία με capital controls, με τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και με την επιστροφή στα ελλείμματα και την ύφεση.
Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει "το άνοιγμα των συνόρων ήταν λάθος. Οι απειλές ότι θα στείλει "τζιχαντιστές" στην Ευρώπη ήταν έγκλημα! Κατήργησαν την Αμυγδαλέζα! Δηλαδή τον κλειστό χώρο υποδοχής λαθρομεταναστών, που ήταν αποτρεπτική πολιτική και λειτουργούσε. Και τώρα τους υποχρεώνουν να ανοίξουν σαράντα "Αμυγδαλέζες"! ... Επί των ημερών μας αυτοί που έφευγαν ήταν περίπου όσοι έμπαιναν. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη "εγκλωβιστεί" στην Ελλάδα πάνω από 400 χιλιάδες λαθρομετανάστες...".

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΔΝΤ μέχρι και το φθινόπωρο του 2014 το χρέος εθεωρείτο βιώσιμο "κι αν μέναμε στον ίδιο δρόμο το χρέος θα ήταν απολύτως βιώσιμο και σήμερα! Έπαψε να είναι βιώσιμο το χρέος μας όταν άρχισε τη θλιβρή διαπραγμάτευσή του ο Τσίπρας μαζί με τον Βαρουφάκη, που οδήγησε σε νέο δανεισμό και νέο Μνημόνιο".

Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι έκανε μια στροφή της ΝΔ προς την "συντηρητική δεξιά" και υπογραμμίζει "είναι αστεία όλα αυτά! Επί των ημερών μας κυβερνήσαμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ επί δυόμισι χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Επί των ημερών μας μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή ως "εγκληματική οργάνωση". Και μάλιστα με νόμο που δεν είχε ψηφίσει η αριστερά: Ποιοί είναι προοδευτικοί αυτοί έφτιαξαν δικό τους "παρακράτος" (κατά τις καταγγελίες πρώην υπουργού τους) και διαπραγματεύονταν τους κανόνες του σωφρονιστικού μας συστήματος με καταδικασμένους τρομοκράτες;".

Σχετικά με την επόμενη ημέρα ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει "εκεί μπορεί να γίνει η μεγάλη σύνθεση που έχει ανάγκη ο τόπος: στις μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις κατά του λαϊκισμού και του κρατικισμού. Και να συμπέσουν άνθρωποι που προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς, άνθρωποι που είναι αντίθετοι με τον κρατισμό, άνθρωποι που έχουν αηδιάσει από το λαϊκισμό και κοιτάνε μπροστά".