field_kentriki_fotografia
Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει και ετοιμάζει νέες κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών "καταδίκασε έντονα" σήμερα τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα προετοιμάσει την επιβολή "επιπρόσθετων μέτρων" σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ --μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας-- τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ "υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής" εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

"Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα" για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά "μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση".

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν "καταδίκασε απερίφραστα" την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας "πολύ ανησυχητική", εκτιμώντας πως είναι "βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφιασμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες".

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, "παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)".

Λευκός Οίκος: Οι αρχικές ενδείξεις δεν συνάδουν με τον ισχυρισμό της Β. Κορέας ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά "κατάφωρη παραβίαση" των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

"Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου", ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν "μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση" των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Τζ. Κέρι: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

Η πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα ήταν μια "έντονα προκλητική ενέργεια" που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τόνισε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καταδικάζοντας την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ τα τελευταία χρόνια.

"Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

"Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας", υπογράμμισε.

 

Οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ν. Κορέας συζήτησαν την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Χαν Μιν-κόο, συζήτησαν σήμερα την πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια "απαράδεκτη και ανεύθυνη πρόκληση".

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς σήμερα μια βόμβα υδρογόνου, κάτι όμως που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Πιονγκγιάνγκ έχει επιτύχει τόσο σημαντική πρόοδο.

Οι δύο υπουργοί "συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας θα έχουν συνέπειες" τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Την επιβολή νέων κυρώσεων στη Β. Κορέα συζητά το ΣΑ του ΟΗΕ

- Ισραήλ: Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι το Ιράν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Β. Κορέας

- Επιφυλάξεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τους ισχυρισμούς της Β. Κορέας

- Σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου προέβη η Βόρεια Κορέα