Ρουπακιάς για Φύσσα: «Μια απλή ανθρωποκτονία και το έκαναν...»

Ρουπακιάς για Φύσσα: «Μια απλή ανθρωποκτονία και το έκαναν...»

Με μια απολογία γεμάτη κυνισμό και ψυχρότητα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στο δικαστήριο, καθώς ο καθ'' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς χαρακτήρισε τη δολοφονία ως μια «απλή ανθρωποκτονία».

Στη συνέχεια βέβαια, προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του λέγοντας: «Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία...» 

Για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά από τη δολοφονία στο Κερατσίνι, ο καθ'' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, απολογήθηκε δημόσια, ενώπιον των φυσικών δικαστών του και ακροατηρίου για το έγκλημα στο Κερατσίνι, που έδωσε το έναυσμα για την έρευνα της Δικαιοσύνης σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Ο Γ. Ρουπακιάς περιέγραψε τη δολοφονία με λεπτομέρειες, λεπτό προς λεπτό, με τον πατέρα του Π. Φύσσα να του φωνάζει σε κάποια στιγμή της απολογίας του «είσαι ψεύτης» ενώ η μητέρα του, Μάγδα Φύσσα, πιθανόν λόγω της φόρτισης επέλεξε να μην βρεθεί σήμερα στην αίθουσα. 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα διαλόγων μεταξύ Ρουπακιά και Εισαγγελέα:

Ρουπακιάς: «Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία...» 

Εισαγγελέας: Για τη δήλωσή σας ότι είναι απλή ανθρωποκτονία δώσατε μια εξήγηση...

Κατηγορούμενος: Έχω κλείσει δύο σπίτια το δικό μου και το δικό του..

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο;

Συνήγορος Ρουπακιά: Αφήστε τον να ολοκληρώσει...

Κατηγορούμενος: Νιώθω μετανιωμένος. Τι να πω; Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω...

Πρόεδρος: φαίνεται ότι εκτελέσετε ένα καίριο χτύπημα και επαγγελματικά εκτελεσμένο..

Κατηγορούμενος: Έσκυψε και τον χτύπησα...

Πρόεδρος: Επειδή υπάρχει και μια μελέτη. Προκύπτει ότι το χτύπημα έγινε από καλό γνώστη και του σημείου και του τρόπου.

Κατηγορούμενος: Εγώ τέτοιος γνώστης δεν είμαι...

Πρόεδρος: Δεν μπορεί να λέτε ότι από τις κινήσεις του σώματος στράφηκε το μαχαίρι. Να απαντάτε στα πλαίσια της λογικής...

(...)

Πρόεδρος: Δυο μάρτυρες είπαν ότι βγήκατε ατάραχος, πήγατε προς το μέρος του, τον μαχαιρώσατε και τον αγκαλιάσετε. Ούτε ότι σας χτυπούσε, ούτε τίποτα...

Κατηγορούμενος: Αυτό που έγινε σας καταθέτω. Έκανε τρία - τέσσερα βήματα, εγώ δεν πρόλαβα να κουνηθώ...

Πρόεδρος: Αυτή η κατάθεση έρχεται από μάρτυρα που δεν έχει σχέση με κάποιο χώρο... Σήμερα μας είπατε ότι φταίει ο Παύλος που έσκυψε και πήγε το μαχαίρι στην καρδιά; Γιατί αυτό μας λέτε...

Κατηγορούμενος: Έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα λέω. Χτύπησα στα πόδια....

Πρόεδρος: Προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει ότι τον είχατε στοχοποιήσει...

Κατηγορούμενος: Ξέρω και προσωπικά ποιοί είναι οι μάρτυρας αυτοί. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα...

Η απολογία Ρουπακιά

Αρχικά, ο Ρουπακιάς αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα που δέχθηκε εκείνο το βράδυ να πάει στην Τοπική της Νίκαιας, λέγοντας ότι του ζήτησε ο Πυρηνάρχης Πατέλης να πάει να παραλάβει τρικάκια για επικείμενη ομιλία του Ν. Μιχαλολιάκου, στη γραμμή που έχουν υποστηρίξει σχεδόν στο σύνολό τους οι κατηγορούμενοι.

Ωστόσο δεν απάντησε στις ερωτήσεις της έδρας για το τυπογραφείο από όπου τα παρέλαβε αλλά και για οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο της παραλαβής, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται τίποτα. 

Παραδέχθηκε ότι είχε λάβει γνώση για το μήνυμα SMS του Πατέλη με το οποίο καλούσε επιτακτικά «Όλοι στην τοπική τώρα. Μόνο όσοι είναι κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα» και κατέθεσε ότι επιχείρησε να επικοινωνήσει τόσο με τον Πατέλη όσο και με τον υπεύθυνο ασφαλείας της τοπικής Νίκαια και συγκατηγορούμενο του Καζαντζόγλου, προκειμένου να μάθει τι έχει συμβεί.

«Εμένα το μυαλό μου πήγε στο κακό με το μήνυμα. Σκέφτηκα μήπως μας έχουν πετάξει καμία μολότοφ ή έχουν σπάσει την είσοδο της πολυκατοικίας. Παλαιότερα μας είχε πει ο Πατέλης ότι όσοι μένουμε κοντά, όταν μας χρειάζεται να τρέχουμε», είπε.

Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων στις οποίες υπέπεσε είναι ότι ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Καζαντζόγλου, για να του δώσει όπως είπε τα τρικάκια, υποστήριξε ότι δεν τον ρώτησε τίποτα απολύτως για το SMS επειδή θεώρησε ότι... το έχει λάβει. Μάλιστα η πρόεδρος τον ρώτησε έκπληκτη «μα λίγα λεπτά νωρίτερα τον ψάχνετε για να μάθετε και, όταν τον είδατε μπροστά, σας δεν είπατε τίποτα;» με τον Ρουπακιά να επιμένει «δεν ρώτησα γιατί θεώρησα ότι το είχε λάβει».

Ακολούθως κατέθεσε ότι κατευθύνθηκε ξανά προς την τοπική, επιβεβαιώνοντας την παρουσία των Κομιανού, Σταμπέλου, Δήμου και Σκάλκου. «Ήταν όλοι με αναμμένες μηχανές. Ήταν 8-10 μηχανές και κάποιες είχαν 2 άτομα», με την έδρα να του επισημαίνει ότι σε κατάθεσή του στους ανακριτές είχε τοποθετήσει και τον Πατέλη στο σημείο και τον Ρουπακιά να απαντά «ήμουν φορτισμένος και ταραγμένος κι έφτιαξα μια ιστορία από το μυαλό μου».

Υποστήριξε ότι του είπαν πως πηγαίνουν να «απεγκλωβίσουν δικού τους» και συνέχισε λέγοντας: «Τους ακολούθησα με το αμάξι. Στη μέση της διαδρομής βρήκαμε και τον Τζόρβα. Φτάσαμε στο Κοράλλι την καφετέρια. Βλέπω τον Παύλο Φύσσα και καμία εικοσαριά άτομα. Είχε τελειώσει ο αγώνας και δεν ξέρω αν ήταν παρέα του όλοι αυτοί ή απλώς τελείωσα ο αγώνας. Ήταν όλοι σταματημένοι μπροστά από την καφετέρια. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα» περιέγραψε στο δικαστήριο ακολούθως, υποστηρίζοντας πως δεν τον ήξερε καθόλου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Αυτή του η φράση εξόργισε τον πατέρα του Παύλου Φύσσα που φώναξε «Είσαι ψεύτης!» από το σημείο που καθόταν.

«Ήταν ο Φύσσας με καμία εικοσαριά άτομα. Έκοψαν μετά οι μηχανές, έκοψα κι εγώ και με κατάλαβε ο Φύσσας και μου φώναξε «γαμώ το σπίτι σου». Ήταν μικρό το στενό, έκοψαν οι μηχανές, έκοψα κι εγώ. Δεν του απάντησα και άνοιξα την πόρτα για να κατέβω.

Εκείνη τη στιγμή έρχεται ένα της ομάδας ΔΙΑΣ και μου χτυπάει το καπό και μου λέει «έλα, έλα», σαν να μου λέει φύγε. Έφυγα πήγα λίγο πιο κάτω και άφησα το αυτοκίνητο αλλά ήταν το μισό απ'' έξω. Βλέπω στο αντίθετο ρεύμα της Παναγή Τσαλδάρη μια θέση. Περίμενα να περάσουν 2 αυτοκίνητα και πήγα στο αντίθετο ρεύμα για να μπω να παρκάρω».

Στη συνέχεια ο Ρουπακιάς επιχείρησε να δώσει τη δική του εξήγηση για τη στυγερή δολοφονία. «Μόλις άφησα το αυτοκίνητο βλέπω στο δρόμο το Φύσσα με 3-4 άτομα ακόμα. Είναι 2-3 μέτρα πιο πίσω του τα άτομα. Είναι μια παρέα. Φωνές άκουγα αλλά δεν ξέρω από που. Διασταυρώθηκαν τα βλέμματα μας. Είχαμε απόσταση 4 μέτρα. Έγιναν όλα σε δευτερόλεπτα. Μάλλον με θυμήθηκε και μου λέει «τι είναι ρε;» κι έρχεται κατά πάνω μου. Ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου, τράβηξα χειρόφρενο και τράβηξα ένα μαχαίρι που είχα...»

Πρόεδρος: Ήσαστε κλεισμένος μέσα σε ένα αμάξι και έρχεται κάποιος με απειλητικές διαθέσεις και λέτε ότι η πρώτη κίνηση ήταν να ανοίξετε το ντουλαπάκι και να πάρετε το μαχαίρι αυτή ήταν η αντίδρασή σας;

Κατηγορούμενος: Ναι το λάθος μου ήταν που έκανα την κίνηση αυτή, που πήρα το μαχαίρι. Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφάλειες; Είχα ανοιχτά παράθυρα.

Πρόεδρος: Σήμερα αυτό θα κάνατε;

Κατηγορούμενος: Ε τι θα έκανα;

Πρόεδρος: Είχατε την ευχέρεια να φύγετε.

Κατηγορούμενος: Πώς να φύγω, είχε κίνηση;

Πρόεδρος: Να κλείστε ασφάλειες και παράθυρα. Κρατούσε μαχαίρι ή κάτι;

Κατηγορούμενος: Όχι δεν κρατούσε. Αλλά ήταν ένα δευτερόλεπτο μακριά και είχε και 3-4 άτομα μαζί.

Πρόεδρος: Εσείς πήγατε να βοηθήσετε κάποιον στο Κερατσίνι υποτίθεται. Γιατί σταματήσατε εκεί;

Κατηγορούμενος: Όχι, δεν τον ήξερα. Ήξερα ότι θα τους κυνηγήσουν; Ότι θα πέσω πάνω του την ώρα που παρκάρω; Αυτός σκέφτηκε προφανώς ότι πάμε να τον κυκλώσουμε, όχι ότι εγώ πάω να παρκάρω. Υπέθεσα ότι τους κυνήγησαν οι Χρυσαυγίτες και όταν με είδε μπροστά του σκέφτηκε ότι πάμε να τους κυκλώσουμε.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Ρουπακιάς περιέγραψε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα. «Στο αυτοκίνητο είχα ένα μαχαίρι. Και άνοιξα την πόρτα. Αν δεν είχα το μαχαίρι θα άνοιγα να φύγω πεζός. Θα ήταν η τελευταία λύση γιατί θα με έφταναν. Είχα το μαχαίρι. Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει να με χτυπάει γροθιές. Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευτώ. Ήταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα στα ποδιά για να κάνει πίσω. Όπως πήγα για τη δεύτερη είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά».

Πρόεδρος: Ο Ιατροδικαστής βρήκε χτυπήματα; Έχετε δει την έκθεση;

Κατηγορούμενος: Έχω μαλακό τριχωτό κεφαλής και μου βρήκε κάποιες εκδορές. Στην έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα.

Πρόεδρος: Η διαφορά ύψους με τον Φύσσα ποια ήταν;

Κατηγορούμενος: Ένα κεφάλι περίπου...

Πρόεδρος: Την πρώτη φορά που τον χτυπήσατε;

Κατηγορούμενος: Στο πόδι

Πρόεδρος: Όταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει. Η συνέχεια γιατί χρειαζόταν;

Κατηγορούμενος: Δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγεις από το χέρια του.

Πρόεδρος: Τα χέρια ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα.

Κατηγορούμενος: Ούτε να τον τραυματίσω ήθελα.

Πρόεδρος: Βρέθηκαν χτυπήματα στο θώρακα κι την καρδιά

Κατηγορούμενος: Όταν σε βαράει ο άλλος κι είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις. Την ώρα που τρως ξύλο...

Πρόεδρος: Ναι που ξύλο βέβαια δεν προκύπτει

Κατηγορούμενος: Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και... το έκαναν

Πρόεδρος: Δεν μπορείτε ΠΟΤΕ να λέτε απλή ανθρωποκτονία.