Ρουμανία: Ο πρωθυπουργός Β.Πόντα ανακοίνωσε την παραίτησή του

Ρουμανία: Ο πρωθυπουργός Β.Πόντα ανακοίνωσε την παραίτησή του

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται και ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εκτελεί χρέη υπηρεσιακής μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.

"Μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά από διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα συνεχίσουμε τα καθημερινά μας καθήκοντα και μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση μπορούμε να παραδώσουμε μία καλύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση από εκείνη που παραλάβαμε. Οι πολιτικές διαδικασίες θα εκτυλιχθούν στη διάρκεια της ημέρας" ανέφερε ο κ. Πόντα σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους από την έδρα της κυβέρνησης.

 Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), κατά την οποία θα ευχαριστήσει τους υπουργούς που τον βοηθούν να προετοιμάσει τη μετάβαση στη νέα κυβέρνηση.

 Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Λίβιου Ντραγκνέα ανακοίνωσε ότι ο Βίκτορ Πόντα θα παραιτηθεί.

"Είχα σήμερα το πρωί μια συζήτηση με τον Βίκτορ Πόντα. Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση, ό,τι συνέβη στο παρελθόν και τι συνέβη χθες το βράδυ. Έχουμε αναλάβει από κοινού ορισμένες αρχές στο συνέδριο, διαπιστώσαμε ότι προχωράμε σε συνολική ρήξη με το παρελθόν, που σημαίνει ρήξη με το παλιό μοντέλο άσκησης πολιτικής. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πολιτική για τους πολίτες και αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι κωφός ή τυφλός όταν οι άνθρωποι διαμαρτύρονται στους δρόμους. Κατάλαβα ότι ορισμένοι από τους εταίρους μας δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνη και δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορείς να κάνεις πολιτική, ενώ είσαι απομονωμένος από την κοινωνία ή από ό,τι οι άνθρωποι θέλουν. Αν δεν το καταλαβαίνουν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα έχουμε συνάντηση του συνασπισμού στις 13:00 με τον πρωθυπουργό να αποφασίσουμε μαζί ποιο είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε" δήλωσε ο κ. Ντραγκνέα.

Στο Βουκουρέστι πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας σε νυχτερινό κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας, όπου σε πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν.

Ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Ρουμανία, το κόμμα UNPR, του οποίου ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκαμπριέλ Οπρέα, ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμος να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

"Στηρίζουμε τον συνασπισμό μας και είμαστε διαθέσιμοι για να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με το PSD (το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πόντα" αναφέρεται σε ανακοίνωση του UNPR.

Η στήριξη από την πλευρά του UNPR διασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κυβέρνηση συνασπισμού στη Ρουμανία.

Παραιτήθηκε ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος του Βουκουρεστίου, όπου συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος του Βουκουρεστίου, Κρίστιαν Ποπέσκου Πιεντόνε. Στο τέταρτο διαμέρισμα του Βουκουρεστίου βρίσκεται το νυχτερινό κέντρο στο οποίο την περασμένη Παρασκευή ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα το θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 150.

"Μετά τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, μετά το θυμό και άλλα συναισθήματα που είναι απολύτως δικαιολογημένα, τα οποία εκφράστηκαν χθες δημόσια στη διαδήλωση, στη ρουμανική πρωτεύουσα, κατά την οποία χιλιάδες κάτοικοι της πόλης ζήτησαν την παραίτησή μου αποφάσισα να παραιτηθώ. Παραιτούμαι από δήμαρχος του τέταρτου διαμερίσματος σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα της τραγωδίας" δήλωσε ο κ. Πιεντόνε.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα ανακοίνωσε ότι προτείνει τον μέχρι πρότινος υπουργό Άμυνας, Μιρτσέα Ντούσα για υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Η ρουμανική κυβέρνηση συνεδριάζει σήμερα για τελευταία φορά. Θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις και θα προτείνω να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού ο Μιρτσέα Ντούσα, ανέφερε ο Βίκτορ Πόντα.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να λειτουργήσει τις επόμενες μέρες, επειδή υπάρχουν πολλές πολιτικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν.

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Agepres