Ρουκέτα χτύπησε δεξαμενή πετρελαίου στο Ρίβνε - Ουκρανή Εισαγγελέας: Οι Ρώσοι χτυπούν με βόμβες διασποράς

Ρουκέτα χτύπησε δεξαμενή πετρελαίου στο Ρίβνε - Ουκρανή Εισαγγελέας: Οι Ρώσοι χτυπούν με βόμβες διασποράς

Ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής περιοχής Ρίβνε της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με ρουκέτα σε μια αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή.

Η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας είχε αναφέρει πως υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία έκανε χρήση βομβών διασποράς, όπλων απαγορευμένων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, στην Οδησσό και τη Χερσώνα.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN, ότι η πόλη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, ύστερα από εβδομάδες ρωσικής πολιορκίας και βομβαρδισμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Μαριούπολη δυστυχώς βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» και ότι «δεν είναι όλα στη δύναμή μας».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μείνει στην πόλη να την εγκαταλείψουν. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση», είπε και πρόσθεσε: «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία διατηρούσε υπό τον έλεγχο της μέρος της πόλης.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.  Στη Μαριούπολη, οι νεκροί υπολογίζονται στους 10.000 σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας ενώ στο Κίεβο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι, όπως ανάφερε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Στη Μαριούπολη «περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Στο μέτωπο του Κιέβου, ενώ αρχικά φαινόταν ότι η Ρωσία εγκατέλειψε το σχέδιό της να περικυκλώσει την ουκρανική πρωτεύουσα, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν βλέπει ανάλογες ενδείξεις στο πεδίο.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές της, εάν όχι να καταλάβει, αλλά να περικυκλώσει το Κίεβο. Προς το παρόν, δεν βλέπουμε μετακίνηση των εχθρικών δυνάμεων μακριά από το Κίεβο», είπε σε μια ενημέρωση που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Εντωμεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της περιοχής. Το σημειο αποτελούσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος», τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Παράλληλα οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο και ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ' όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

«Υπάρχουν σοροί Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες. Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

Στο πεδίο της διπλωματίας

Σε διπλωματικό επίπεδο η έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, θα αρχίσει αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι «θα ήταν αντιπαραγωγική», σημειώνοντας ότι μια τέτοια περίπτωση θα ήταν εφικτή εφόσον φθάσουν κοντά σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα. 

Μιλώντας σε σερβικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Λαβρόφ είπε ακόμα ότι «η Δύση ήθελε να ποδοπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Ωστόσο η Ρωσία διαθέτει τεράστιο αριθμό εταίρων στον κόσμο και δεν τίθεται θέμα απομόνωσής της», προσθέτοντας ότι οι πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ έχουν πρόσφατα αποκτήσει ολοένα και περισσότερο αντιρωσικό χαρακτήρα.

Τελευταία ενημέρωση: 22:24

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγάλης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 23:04

Η Ρωσία πλέον δεν απαιτεί την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ αρκεί να μείνει στρατιωτικά ουδέτερη μεταδίδουν οι FT που επικαλούνται τις μαρτυρίες τεσσάρων ατόμων που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ υποστήριξε μια πηγή.

Τελευταία ενημέρωση: 23:02

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τις αντιπροσωπείες των διαπραγματευτών Ουκρανίας και Ρωσίας πριν από την έναρξη του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη.  «Θα έχουμε μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες αύριο το πρωί», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η Τουρκία είναι «ίσως η μόνη χώρα που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου», υποστήριξε.

Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «εξελίσσονται θετικά».

Τελευταία ενημέρωση: 22:54

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

Τελευταία ενημέρωση: 22:43

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε απόψε ότι το σχόλιο που έκανε στη Βαρσοβία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία, χαρακτηρίζοντάς τον «χασάπη» αντικατοπτρίζει την κατακραυγή του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν ανακαλεί» τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, δεδομένου ότι εξέφραζαν την «αγανάκτησή» του, αφού είχε μόλις συναντηθεί με οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 22:24

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ, ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέβη στη Μαριούπολη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον αυτής της μεγάλης πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 21:35

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες περί αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση: 21:21

Η Ουκρανία διαθέτει «αποδείξεις» ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών διασποράς, απαγορευμένων όπλων βάσει των διεθνών συνθηκών, σε δύο περιοχές στον νότο της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Τελευταία ενημέρωση: 21:06

Η Βρετανία θα εντείνει την οικονομική πίεση στη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους ενόψει του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συντονιστούν στενά τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον.

Τελευταία ενημέρωση: 20:58

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενόψει της έναρξης, αύριο, του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε τη συνομιλία με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία ευχαριστεί την Τουρκία για τη μεσολάβησή της και εκφράζει την ελπίδα οι συνομιλίες να φέρουν αποτελέσματα για την Ουκρανία και την ασφάλειά της.

Τελευταία ενημέρωση: 20:48

Σχολιάζοντας την απόφαση της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor να απαγορεύσει τη μετάδοση στη Ρωσία της συνέντευξής του σε ανεξάρτητους Ρώσους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει πόσο μακριά είναι η Ουκρανία από τη Ρωσία. Τη δήλωση έκανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Τελευταία ενημέρωση: 20:10

Λίστα με τα στοιχεία 620 ατόμων που φέρεται να ήταν αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) και «εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη δημοσίευσε το Κίεβο.

Τελευταία ενημέρωση: 19:59

Να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία δεν θα «ξεπουληθεί» στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, τόνισε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Παράλληλα είπε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι από την εισβολή ωφελείται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τελευταία ενημέρωση: 19:42

Η Ρωσία παραβίασε όλους τους κανόνες της διεθνούς τάξης και θα υποστεί συνέπειες, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον. Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, τονίζοντας ότι ενισχύουμε τους εαυτούς μας τόσο ώστε να μη συμβεί μια επίθεση εναντίον της ΕΕ ή των χωρών του ΝΑΤΟ. Ανοικτό το ενδεχόμενο αίτησης ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία άφησε η πρωθυπουργός της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση 19:16

Κλήτευση κρατουμένων σχεδιάζει η Ρωσία, για την αποστολή τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με την κύρια διεύθυνση κατασκοπείας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Όπως αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, περίπου 100 εγκληματίες που κρατούνται στην Τσετσενία προετοιμάζονται να σταλούν στην Ουκρανία.

Τελευταία ενημέρωση 19:01

Συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ είχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η πίεση στη Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθούν οι κυρώσεις ενώ ευχαρίστησε για την ανθρωπιστική βοήθεια και τα καύσιμα από το Αζερμπαϊτζάν.

Τελευταία ενημέρωση 18:40

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς και μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας που έλαβαν μέρος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είχαν συμπτώματα δηλητηρίασης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, γράφει στο λογαριασμό του στo twitter δημοσιογράφος της Wall Street Journal.

Τελευταία ενημέρωση 18:32

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε ρωσικό μαχητικό και ένα μη επανδρωμένο ρωσικό αεροσκάφος στην περιοχή του Χαρκόβου, ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορική διοίκηση Vostok με ανάρτηση της στο Facebook, όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Τελευταία ενημέρωση: 18:24

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στη Μαριούπολη, περίπου 5.000 είναι οι νεκροί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημάρχου ενώ στο Κίεβο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 θάνατοι, όπως ανάφερε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Τελευταία ενημέρωση: 18:10

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται έτοιμος να κάνει συμβιβασμούς για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος τη Δευτέρα, την ώρα που η Ουκρανία και η Ρωσία προετοιμάζονται για τις πρώτες τους πρόσωπο με πρόσωπο ειρηνευτικές συνομιλίες. Στη Μαριούπολη, το 90% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.

Τελευταία ενημέρωση: 17:49

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων για την υλοποίηση της επιχειρησιακής φάσης του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Τελευταία ενημέρωση 17:41

Μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατιωτικών τμημάτων αναγκάσθηκαν να βγουν από την Ουκρανία και να επιστρέψουν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία για να αποκαταστήσουν τη μαχητική τους ικανότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξέαντερ Μοτουζιάνικ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Τελευταία ενημέρωση: 16:48

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το απόγευμα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Τελευταία ενημέρωση 16:00

Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι οι σιδηροδρομικές αποστολές εμπορευμάτων προς τη Φινλανδία έχουν σταματήσει από το Σάββατο, αφού ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων της Φινλανδίας VR Group ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχόταν εμπορευματικές αμαξοστοιχίες λόγω των οικονομικών κυρώσεων. Η ρωσική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων προσέθεσε, σε ανακοίνωση της που ανάρτησε στην εφαρμογή Telegram, ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την αποστολή πρόσθετων εμπορευματικών αμαξοστοιχιών.

 Τελευταία ενημέρωση 15:02 

Την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες να σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί, καθώς η δημόσια πίεση για περισσότερη εμπλοκή από το ΝΑΤΟ θα αυξηθεί, προτάσσει με συνέντευξή της στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σούζαν Θόρντον. Η ίδια υπογραμμίζει ότι κατευθυνόμαστε σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.